Zorg voor de Bodem en Polycultuur als Bescherming Tegen Slakken

Zorg voor de Bodem en Polycultuur als Bescherming Tegen Slakken
Zorg voor de Bodem en Polycultuur als Bescherming Tegen Slakken

Een van de basisprincipes van permacultuur is zorg voor de bodem. Uiteindelijk komt alles uit de bodem voort en moet u er vanuit gaan dat een slechte, ongezonde bodem geen voedzame, gezonde planten kan opleveren.

Algemeen bekend is ook dat een rijk bodemleven zich pas kan ontwikkelen wanneer er veel organische stof aanwezig is in de grond. Dit bodemleven beschermt de planten op verschillende manieren, en het bewijs dat uw grond  top is, is de aanwezigheid van veel regenwormen.

Deze komen pas voor wanneer de omstandigheden gunstig zijn maar ze hebben een onschatbare waarde. Charles Darwin noemde ze ‘de ploeg van de natuur’ en heeft er veel onderzoek naar verricht. Zijn laatste boek voor zijn dood was volledig aan de regenworm gewijd.

Nu blijkt uit recent onderzoek dat de aanwezigheid van regenwormen de schade van slakken met zo’n 60% vermindert. Door de verbeterde omzetting van organische stof naar mineralen, bevatten de planten meerdere, betere verdedigingsmechanismen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat slakken in een polycultuur 40% minder schade aanrichten. Omdat ze hun eetgewoontes dikwijls moeten aanpassen naar gelang het voedsel dat ze vinden, eten ze veel minder. In een monocultuur vinden ze allemaal hetzelfde, en kunnen ze volop hun gang gaan.

Het volledige onderzoek kan je hier bekijken: Invasion of The Slugs

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.