WWOOF is een organisatie die een heel boeiende uitwisseling ondersteunt tussen mensen die verbonden zijn door hun interesse voor biologische landbouw en ecologisch leven. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms (wereldwijde mogelijkheden op biologische boerderijen) en is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met meer dan 12.000 gastboerderijen in 100 verschillende landen en ongeveer 80.000 WWOOFers.
Het basisidee van WWOOF
In 1971 startte Sue Coppard uit Engeland met dit concept. Ze wilde, als stadsmens, terug meer verbinding krijgen met de aspecten van biologische landbouw en duurzaam leven. Daarom organiseerde ze een weekend op een biologische boerderij voor haar en drie Londenaars. Het principe: een helpende hand bieden op de boerderij in ruil voor voedsel en onderdak. Het werd een groot succes. Al snel maakten andere biologische boeren bekend dat ze bereid waren om hun gastvrijheid, in ruil voor vrijwillige hulp, aan te bieden.
Ook vandaag staat WWOOF voor vrijwillige hulp in ruil voor voedsel, onderdak, en de mogelijkheid om meer te leren over biologische landbouw en duurzaam leven. De ‘WWOOFer’ biedt hulp aan aan het gastgezin of de ‘Whost’. Er is geen sprake van een relatie van ondergeschiktheid en er is geen geld mee gemoeid. WWOOFing is een partnerschap op basis van vertrouwen en wederzijds respect.
Een rijkdom aan activiteiten en ervaringen
Welke activiteiten en ervaringen biedt de Whost aan?
De gastgezinnen bestaan uit een heel verscheiden groep van mensen. Het kan gaan om individuen of gezinnen die een stuk grond verbouwen voor eigen consumptie, om woongemeenschappen waar ieders vaardigheid aan de gemeenschap ten goede komt, of om echte boerderijen die hun producten verkopen. Zo kan je allerlei soorten groenten zaaien en oogsten. Vaak zorg je ook voor de dieren. Geiten en koeien melken, kaas maken, brood bakken, confituur en conserven maken, op ecologische wijze huizen en stallen bouwen, … behoren ook tot mogelijke activiteiten. De grote diversiteit van de in België gekende Whosts, laat toe om elke WWOOFer in zijn wensen te voorzien.
WWOOFers en WHosts in actie
La Clef des Champs maakte een mooie reportage over WWOOF België. Via deze link kan je die bekijken.
Kan ik een WWOOFer worden?
WWOOFen is iets voor jou wanneer je geïnteresseerd bent in biologische landbouw en/of in projecten ivm ecologisch en duurzaam leven. Sommigen WWOOFen tijdens de vakantie, anderen nemen een pauze in hun carrière en gaan WWOOFen, nog anderen WWOOFen voor langere periode om voldoende ervaring op te doen zodat ze hun eigen project kunnen opstarten, …
WWOOFing kan dus op elk moment, op elke leeftijd, alleen of met familie of vrienden. Je contacteert zelf de Whost waar jij wil helpen en spreekt verder samen af. Om WWOOFer te worden in België, surf je naar www.wwoof.be .
Hoe word ik een Whost?
Gebruik je biologische landbouwtechnieken of werk je op een duurzame manier je eigen landbouwproject uit? Vind je het interessant om mensen van over heel de wereld te ontvangen, ervaringen uit te wisselen en hulp te krijgen? Dan is Whost worden misschien wel iets voor jou! Je registreert je gratis via www.wwoof.be en vindt er alle informatie die je nodig hebt.
Laatste berichten van Frank Anrijs (toon alles)
- Introductie tot Permacultuur-Ontwerpen - 29 juli 2017
- De 3 Ethische Principes van Permacultuur - 29 juli 2017
- Gratis Introductie-Cursus over Permacultuur - 29 juli 2017