Waardevolle informatie in de vorm van digitale boeken

Waardevolle informatie in de vorm van digitale boeken
Waardevolle informatie in de vorm van digitale boeken
(copyright: Tom Murphy)

Het is duidelijk dat er begin vorige eeuw spanningen waren tussen verschillende modellen van landbouw voeren. Chemische bemesting maakte zijn opmars, wetenschappelijk onderzoek leidde tot nieuwe inzichten voor bemesting. Maar toch bleef het overgrote deel van de boeren werken met organisch materiaal als bemesting.

Het is pas sinds de 2de Wereldoorlog dat er een duidelijke omslag kwam en er voluit voor chemische meststoffen, insecticiden en mechanisering werd gekozen. Men ontwikkelde een tunnelvisie, het onderzoek werd heel éénzijdig en verschillende andere pistes van landbouw voeren werden verlaten en compleet vergeten.

Permacultuur is een ontwerpsysteem dat gebruik maakt van voorbeelden uit de natuur. Vroeger noemde men dat gewoon “landbouw”, maar de meeste kennis hierover is op enkele generaties helemaal verloren gegaan.

Informatie op internet

De meesten onder ons zijn visueel ingesteld en kijken graag naar video’s, filmpjes en foto’s op internet. Het is inderdaad een goede manier om snel veel informatie te bekijken, maar of je het op die manier ook goed opneemt en de informatie eigen maakt, is een andere vraag.

Ook over permacultuur zijn er ondertussen al heel veel video’s online te vinden. Een site met een grote collectie gratis video’s is Films For Action. Hier kan je enige dagen spenderen bij het bekijken van online video’s. Maar video’s zijn een relatief recente uitvinding en bestonden pakweg 100 jaar geleden nog niet. Toen werd alles opgeschreven en was alle informatie enkel beschikbaar in boeken.

Oude waardevolle boeken

Als je dus informatie zoekt over de landbouw in de eerste helft van vorige eeuw, dan moet je boeken lezen. Oude boeken in dit geval, die niet eenvoudig te vinden zijn. Je vindt ze niet meer in de winkel en in bibliotheken moet je veel geluk hebben om zo’n oude boeken tegen te komen.

Nu is er op het internet een site die vele oude boeken over landbouw heeft gedigitaliseerd en die je zo, gratis en voor niets, kan afhalen. De boeken zijn wel enkel geschikt voor eigen gebruik, maar je kan ze zonder problemen downloaden als pdf en lezen op je computer.

Schrijvers zoals William Albrecht, Lady Eve Balfour, Charles Darwin, Fukuoka, Hamaker, Julius Hensel, …. staan er allemaal tussen. De site bevat een schat aan informatie die je zo kan bekijken, doorzoeken en lezen. Wel moet je informatie die 80 – 100 jaar oud is altijd met de nodige zorg lezen, want veel inzichten uit die tijd zijn ondertussen verouderd en achterhaald. Dikwijls is het vooral de manier van denken die je krijgt uit zulke boeken die het zeer de moeite waard maken om ze te bestuderen.

Bekijk de boeken en zoek er enkele uit om te lezen: Soil And Health Library.

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.