Met permacultours willen we regelmatig een aantal projecten bezoeken die op een of andere manier een band hebben met permacultuur.
Deze keer trokken we met 30 geïnteresseerden met de autocar naar West-Vlaanderen. We wilden er 2 projecten bezoeken: de Zonne-Arc en de Woudezel. Elk project zou tweemaal bezocht worden, telkens door de helft van de deelnemers.
We vertrokken in Leuven en na een tussenstop in Gent, kwamen we omstreeks 9.30 u. aan in Proven.
De zonne-Arc
Daar bevindt zich de Zonne-Arc van Willy Lievens en Hilde. Vele jaren geleden begonnen ze een oude bouwval om te toveren tot een ecologische woning. ‘Een verbond sluiten met de natuur’ was hun leuze met de bedoeling om onafhankelijk te worden van allerlei nutsvoorzieningen. In die tijd was je een ‘zonderling’ als je zoiets begon.
Als technicus en leraar verzon en bouwde hij allerlei eenvoudige systemen om zonne-energie op te vangen en te gebruiken. We zagen een zonnescherm van hop, een kringloopbad– en washuis, een bovengrondse kelder waar je zomaar met de kruiwagen in kan rijden, een composttoilet, hun verwarmingssysteem, … Een gezellige woning, met een ruime mate van zelfvoorziening. Aan alles is gedacht, ook aan de verlichting die alleen aanwezig is waar nodig.
Door de breedvoerige verteltrant van Willy was onze beschikbare tijd snel voorbij.
De Boot
Tegen de middag kwamen beide groepen samen in ‘De Boot’. Het is een vzw waarvan de boten op het Kanaal Ieper-IJzer liggen aan de Driegrachtenbrug te Merkem. Daar gebruikten we een lekkere broodmaaltijd met biologische en streekproducten. Ondertussen konden we genieten van het uitzicht over het water en voorbij zwemmende futen.
Iedereen stelde er zichzelf eventjes voor en dan waren we alweer onderweg voor ons volgend bezoek. De groepen wisselden.
De Woudezel
De Woudezel is een project van Diderik Clarebout die koppig als een ezel doorgaat en zijn 6 ha gedeeltelijk tot voedselbos wil laten uitgroeien. De naam ‘Woudezel’ refereert ook aan Paracelsus, de eerste systematische botanicus die leefde in de 16de eeuw en die de scheldnaam ’de Woudezel’ kreeg.
We werden er hartelijk ontvangen met hapjes en drankjes van eigen teelt.
Daarna volgde een boeiende tocht doorheen de vele onderdelen van het project, waaronder ook een kwekerij van speciale planten die vooral in permacultuurmiddens bekend zijn. Naast de opbouw leerden we ook de smaak van bekende en minder bekende planten waarderen.
Zo konden we proeven van de bloeitoppen van smalle weegbree: champignonsmaak! De vruchten van de rimpelros kan je rauw eten zonder pitjes binnen te krijgen door het vruchtvlees rondom af te knabbelen. En we leerden nog vele, andere, interessante eet– en plantenweetjes.
Ook hier was het al snel tijd om naar de bus te gaan.
De chauffeur bracht ons veilig en wel thuis.
Iedereen was enthousiast en tevreden, vol nieuwe ideeën.
Op naar de volgende permacultours!
Als je op de hoogte wilt gehouden worden van de volgende uitstappen die we maken met de Permacultours kan je je via volgend mailadres inschrijven:
Foto: Copyright De Boot
Laatste berichten van Yggdrasil (toon alles)
- Verslag van de Tweede Permacultours - 15 oktober 2015
- Permacultours: Uitstappen Georganiseerd door PermacultuurNetwerk Vlaanderen - 7 mei 2015
- Permacultuur Voor de Hele Mens (Deel 2) - 11 december 2014