Tegenwoordig wordt heel veel gesproken en geschreven over de ‘Eetbare stad‘. Stadsmoestuinen, lokale initiatieven waarbij buurtmoestuinen worden opgericht, buurtpleinen die worden omgetoverd tot moestuin en echte stadsguerrillia waarbij plantenbakken worden volgeplant met groenten zijn niet meer uitzonderlijk.
Wat veel mensen echter niet weten is dat deze vermoestuining van de stad een uitloper is van Transition Towns.
Transition Towns
Ontsproten uit een permacultuur-project in 2005 is de transitiebeweging eigenlijk gebaseerd op de permacultuur principes van David Holmgren uit het boek ‘Permaculture Principles & Pathways Beyond Sustainability
Het doel van de transitiebeweging is om lokale gemeenschappen voor te bereiden op de dubbele uitdaging die ons in de toekomst wacht: ‘peak oil’ en de klimaatsverandering.
Door de mensen bewust te maken van de uitdagingen die ons wachten en door oplossingen aan te bieden, probeert transitie de lokale gemeenschap veerkrachtiger te maken en minder afhankelijk van olie en de invoer van voedsel van veraf.
Eén van speerpunten van de transitiebeweging is voedsel. Omdat voedsel dikwijls vele kilometers aflegt voor het op uw bord belandt en van levensbelang is, is het belangrijk om voedsel lokaal te kweken. Hieruit is de hype van gemeenschaps- en stadstuinen ontstaan.
Een ander belangrijk onderdeel van transitie is het sociale aspect. Momenteel weten de meeste mensen niet meer hoe hun buurman eruitziet, laat staan hoe hij heet. Mensen uit hetzelfde dorp of dezelfde wijk moeten weer meer contact krijgen met elkaar om zo het sociale weefsel te versterken.
Uit dit sterke sociale weefsel kunnen dan projecten groeien die de problemen van onze tijd op een opbouwende manier aanpakken. Net zoals permacultuur reageert de transitie-beweging positief op de problemen en vermijdt het pessimisme en gekanker dat momenteel hoogtij viert.
De problemen zijn immers bekend maar er wordt gezocht naar en gewerkt aan positieve oplossingen, lokaal en voor iedereen toegankelijk. Er wordt niet gezeurd over wiens schuld het allemaal is en dat we er uiteindelijk toch niets kunnen aan doen.
Transitie wil de drijvende kracht zijn achter kleinschalige, lokale oplossingen die echt iets veranderen van onderuit.
Repair-café
Maar niet enkel voedsel is belangrijk voor de transitie-beweging, ook recyclage en het beter gebruiken van onze eindige grondstoffen is van cruciaal belang. Door het afval van één bedrijf te gebruiken als grondstof voor een ander bedrijf kan de afvalberg al flink verkleind worden.
Maar ook op lokaal niveau kan er veel gerecycleerd worden door iets simpelweg te herstellen. In een tijd waar alles wordt gebruikt tot het kapot is en dan wordt weggegooid, kan er toch nog verbazend veel simpelweg worden gerepareerd en herbruikt.
Hieruit zijn de Repair-café’s ontstaan, een plaats waar u kan langsgaan voor het sociaal contact en om iets te laten repareren!
Dit zijn maar enkele voorbeelden van concrete uitlopers van permacultuur. Permacultuur is dus iets tastbaars dat al bezig is om de wereld effectief te verbeteren!
Meer informatie over de transitie beweging vindt u op de Vlaamse website: Transition Towns.
Laatste berichten van Frank Anrijs (toon alles)
- Introductie tot Permacultuur-Ontwerpen - 29 juli 2017
- De 3 Ethische Principes van Permacultuur - 29 juli 2017
- Gratis Introductie-Cursus over Permacultuur - 29 juli 2017