Spel zonder grenzen

De natuur kent wel randen, maar geen grenzen: alles is met elkaar verbonden en er is continu een uitwisseling gaande tussen alle systemen in de natuur. Een systeem dat met de natuur mee wil werken, kenmerkt zich door dezelfde eigenschappen in zichzelf te ontwikkelen. Vandaar mijn idee om een reeks artikels te schrijven over de ontwikkelingen van permacultuur over de grenzen heen.

Wat hebben wij gemeen?

Even uitzoomen.. het overkoepelende patroon dat alle permacultuurgroepen verbindt, of het nu gaat over netwerken, associaties, diplomagroepen, coöperaties of eerder losse samenwerkingsverbanden tussen vrienden, is de visie. Permacultuur gaat over het vormen van een andere kijk op de wereld – een visie waarin de wijsheid uit de oude tradities van natuurvolkeren gekoppeld wordt aan de wetenschappelijke inzichten van het systeemdenken & de ecologie.

Een permanente cultuur

Deze zoektocht naar een hernieuwde holistische culturele identiteit ligt mee aan de basis van de opmars van de beweging. De levende natuur zelf wordt opnieuw als iets heiligs beschouwd, en de mens als een integraal deel hiervan – en dit verheft het oogsten van zaden, het drogen van bessen en het samen trappelen in de klei, maar evenzeer het in kaart brengen van ecosystemen en het doorgeven van kennis en ervaringen tot doorleefde rituele handelingen. Hierin staat permacultuur beslist niet alleen – het is maar één van de vele onderdelen van een globale beweging naar meer balans, meer verbondenheid en meer authenticiteit.

Over Leven en Samen Leven

Er zijn verschillende strategieën om deze visie in de praktijk te brengen. We kunnen dit niet in ons eentje waarmaken. Er is nood aan samenwerking. Welke vorm deze samenwerking aanneemt, hangt af van welke strategie er toegepast wordt. In mijn volgende artikels zal er telkens één van deze strategieën belicht worden. De stap die we in Vlaanderen gezet hebben met het oprichten van dit netwerk is in elk geval al een stap in de goede richting…

 

 

The following two tabs change content below.

Diëgo Van De Keere

Als je geconfronteerd wordt met een uitdagende situatie, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan: je kunt er tegen vechten, je kunt er van wegvluchten, of je kunt ze aanvaarden en vervolgens iets ondernemen. Gezien ik enkel de laatste optie als enige echte constructieve mogelijkheid zag, heb ik deze keuze gemaakt.

Laatste berichten van Diëgo Van De Keere (toon alles)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.