Samen sterk: Permablitzen

Toen we begin dit jaar een enquête organiseerden over permacultuur in Vlaanderen, bleek uit de resultaten dat heel mensen bereid waren om de handen uit de mouwen te steken. Bijna de helft van de mensen die de enquête hadden ingevuld wilden meewerken aan een samenwerkingsverband, al dan niet op Vlaams niveau. 44 % van de mensen die de enquête hadden ingevuld, wilden op lokaal niveau iets doen.

Vraag is: hoe stamp je zoiets uit de grond? Kunnen we elkaar inspireren voor actie op het lokale niveau?

Permacultuur Gent

Een inspiratiebron vind je misschien te Gent. Sedert de zomer van 2013 komen we regelmatig (3 à 4 keer per jaar) samen met een wisselend groepje mensen die op één of andere manier bezig zijn met permacultuur. Een bijeenkomst neemt meestal een dag in beslag en gaat door op een permacultuurplek: een tuin of een groter project waar permacultuursgewijs gewerkt wordt.

sessie sociale permacultuur met Ruth Vandekerkhove
infosessie sociale permacultuur met Ruth (Far Field)

In het begin was het een beetje zoeken, maar nu hebben we een min of meer vertrouwd stramien van de dag. Zo’n bijeenkomst ziet er ongeveer als volgt uit:

In de voormiddag nemen we wat tijd om met elkaar kennis te maken, onze projecten en interesses aan elkaar voor te stellen en onze noden kenbaar te maken. Dat laatste is interessant omdat we merken dat mensen vaak dezelfde noden hebben, wat resulteert in een brainstorm over oplossingen. Soms blijkt een bepaalde kennisbehoefte, wat we dan meenemen voor een volgende bijeenkomst. Want elke bijeenkomst gaat gepaard met…

Een streepje kennis. We nodigen iemand uit om wat uitleg te komen geven, bv. over zelf zaden telen, de bodem, sociale permacultuur,… Om die persoon te vergoeden, vragen we een vrijwillige bijdrage aan de deelnemers.

Daarna beginnen onze magen te knorren en genieten we van een uitgebreid buffet. Dat buffet is samengesteld uit de meest diverse schotels afkomstig uit al onze keukens. Een potluck dus. En weer gelegenheid om te kletsen en ervaringen uit te wisselen.

Intussen is iedereen nieuwsgierig geworden naar de plek zelf en nodigt de gastheer/vrouw ons uit voor een rondleiding. Onderweg fluistert hij/zij ons in welke werken er dringend moeten uitgevoerd worden in de tuin… en dan vliegen we er met z’n allen enkele uurtjes in.

Evaluatie?

Onze ervaring na enkele dagen samenwerken is dat de sfeer altijd gemoedelijk en gezellig is, dat we altijd heel lekker eten en dat we altijd verschieten over het werk dat op zo’n korte tijd kan verzet worden. Dat de zon altijd van de partij is. Dat we telkens opnieuw uitkijken naar de volgende keer!

Onze recentste blitz vond plaats bij Far Field. Michiel was er gastheer en hij maakte een (foto)verslag: klik hier voor een blik uit de praktijk.

Tijdens de winter hebben we ook een bijeenkomst georganiseerd. Het streepje kennis was iets omvangrijker toen: we hadden namelijk Marc Siepman uit Nederland uitgenodigd om z’n tweedaagse cursus Humisme te brengen. Ik kan het iedereen ten zeerste aanbevelen om hetzelfde te doen: een verslag van die tweedaagse vind je hier.

Laagdrempelig

We houden bewust de ontmoetingen laagdrempelig. Iedereen, Gentenaar of niet, is welkom. Ook wie later komt of vroeger vertrekt. De activiteiten zijn gratis en worden verspreid via sociale media en persoonlijke contacten van verschillende mensen.

Misschien dat ik je hiermee kan overtuigen om zelf een lokale permablitz te organiseren? Veel succes, en contacteer mij gerust via als je vragen hebt. En stuur een berichtje naar PERMACULTUURNETWERK.EU als je zelf een activiteit organiseert. Want misschien kan je met jouw aanpak ons en vele anderen ook wel inspireren!

Foto’s:

Michiel – infosessie sociale permacultuur met Ruth (Far Field)

 

 

The following two tabs change content below.
houdt van permacultuur, schrijven en natuurlijke tuinen. Ze combineert dit alles onder haar project “Eeuwige Moes”. Meer info over haar initiatieven vind je op http://eeuwigemoes.be.

Laatste berichten van Esmeralda Borgo (toon alles)

4 gedachten over “Samen sterk: Permablitzen”

  1. Is er iemand geïnteresseerd die in de grote regio rond Westerlo woont? Ik heb al op de kaart gekeken maar daar staat niemand op … Lijkt mij interessant om ook hier zoiets op te starten!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.