Petitie: Bescherm onze gezondheid, Stop Monsanto

Petitie: Bescherm onze gezondheid, Stop Monsanto
Petitie: Bescherm onze gezondheid, Stop Monsanto

Ik heb er op mijn blog al verschillende keren over geschreven (hier, hier en hier) maar een echte oproep tot actie heb ik nog nooit gedaan. Geloof mij, ik ben niet echt een voorstander van petities over van alles en nog wat.

Maar dit onderwerp vind ik toch zo belangrijk dat ik voor het eerst een oproep doe om een petitie van Avaaz te ondertekenen. Het gaat over het recente rapport over het gebruik van glyfosaat dat toch kankerverwekkend zou zijn. Een bedrijf zoals Monsanto baseert een heel stuk van zijn bedrijfsvoering op het gebruik hiervan en zet man en macht in om dit rapport te laten intrekken.

Om een tegengewicht te vormen voor het lobbywerk van zulke grote multinationals is het cruciaal dat wij als gewone man/vrouw in de straat ook onze stem laten horen. Maar ik zal de mensen van Avaaz zelf aan het woord laten :-).

Bescherm onze gezondheid, Stop Monsanto

Beste vrienden in heel de EU,

Topwetenschappers waarschuwen dat de meest gebruikte onkruidverdelger wereldwijd waarschijnlijk kanker veroorzaakt! Monsanto eist van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat zij hun baanbrekende rapport intrekken. Volgens experts kan alleen maar voorkomen worden dat de wetenschap het zwijgen opgelegd wordt, als het publiek nu direct stappen eist.

Het reguleringsstelsel heeft de reputatie niet transparant en een speelbal van de agro-chemische industrie te zijn. Maar wij hebben op dit moment een unieke kans — de EU is officieel bezig om glyfosaat opnieuw te beoordelen, en vergelijkbare processen zijn gaande in de VS, Canada en Brazilië. Nederland, Sri Lanka, en El Salvador overwegen al een verbod.

Het gevaar is overduidelijk — dit gif wordt gebruikt op ons voedsel, onze velden, onze speeltuinen, en onze straten. Laten wij het in de ban doen. Sluit je aan bij de dringende oproep en vertel het iedereen:

https://secure.avaaz.org/nl/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?tRkCpjb

Monsanto sputtert hard tegen. Glyfosaat is het belangrijkste ingrediënt van RoundUp, de chemische hoeksteen van Monsanto’s genetisch gemodificeerde imperium, en ze verdienen er €5,5 miljard per jaar aan. De corporatie beweert dat het WHO-rapport studies negeert die aantonen dat glyfosaat veilig is. Maar deze wetenschappers zijn 17 van de beste oncologiedeskundigen ter wereld, niet een stelletje idioten! Zij hebben een uitvoerige analyse gedaan van studies die onafhankelijk zijn, en niet diegene die uitgevoerd zijn door bedrijven die goedkeuring van hun product nastreven.

Toezichthouders zijn vooral aangewezen op tests die uitgevoerd worden door de bedrijven die proberen om gifstoffen te verkopen! Belangrijke resultaten worden achtergehouden voor het publiek, omdat ze ‘commercieel vertrouwelijke informatie’ bevatten, en 58% van de wetenschappelijke panels in de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid hebben nauwe banden met de industriesector. Het is geschift, maar dit is het systeem dat we hebben. En daarom is het nodig dat ieder van ons nu in actie komt om ervoor te zorgen dat dit cruciale onafhankelijke rapport niet in een la verdwijnt.

Een aantal landen hebben al een verbod op glyfosaat ingevoerd. Nu de EU, de VS, Canada en Brazilië dit opnieuw overwegen, hebben wij een ongelooflijke kans om wereldwijd het tij te keren.

Vijftig jaar geleden werd Monsanto’s bestrijdingsmiddel DDT overal gebruikt totdat het baanbrekende boek Dode Lente liet zien dat het kanker kan veroorzaken — het werd een decennium later verboden. Als nu opnieuw mensen het slachtoffer worden, moet dit niet nog eens 10 jaar lang in de schappen liggen. Laten wij nu voorzorgsmaatregelen eisen. Doe mee en vertel het door:

https://secure.avaaz.org/nl/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?tRkCpjb

Wij hebben het al eerder gedaan — we hielpen mee om een tijdelijk verbod binnen te slepen op bijendodende neonicotinoïden in de EU, om een enorme zaadfabriek van Monsanto tegen te houden in Argentinië. Laten wij nu onze gezondheid beschermen en ervoor zorgen dat wij niet worden gebruikt als laboratoriumratten. Dit zou een doorbraak kunnen zijn in de strijd voor de veilige en duurzame landbouw die onze wereld nodig heeft.Met hoop,Bert, Marigona, Antonia, Oliver, Alice, Emily, Danny, Nataliya, Ricken en het hele Avaaz-team
MEER INFORMATIE

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend (Algemeen Dagblad)
http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3918828/2015/03/21/Onkruidverdelger-Roundup-mogeli…

WHO: glyfosaat in Monsanto Roundup veroorzaakt kanker (De Wereld Morgen)
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/04/09/who-glyfosaat-in-monsanto-roundup-veroorzaakt-kanker


In het Engels:

Monsanto stuurt aan op intrekking rapport dat herbicide aan kanker linkt (Reuters)

http://in.reuters.com/article/2015/03/24/monsanto-herbicide-idINL2N0WP0UM20150324

Twijfels over onkruidverdelger die lang geleden goedgekeurd is (New York Times)
https://www.nytimes.com/2015/03/28/business/energy-environment/decades-after-monsantos-roundup-gets-an-all-clear-a-cancer-agency-raises-concerns.html


Groepen willen dat EPA glyfosaat herziet na link met kanker van WHO (Agri Pulse)
http://www.agri-pulse.com/Groups-seek-EPA-glyphosate-review-after-WHO-carcinogenic-link-03272015.aspAanvullende bronnen:
https://avaazmedia.s3.amazonaws.com/Roundupsources.pdf

 

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.