Op zondag 26 april 2015 bracht een autocar vanuit Gent, met een bijkomende opstapplaats in Antwerpen, 33 permacultuur-geïnteresseerden naar Nederland. Doel was het bezoek aan twee projecten die onze blik op permacultuur konden verdiepen en verruimen.
Ondanks de minder goede weersvoorspellingen was de zon van in de vroege ochtend van de partij. We vertrokken dan ook goed gezind en vol verwachting.
Iewan-strowijk
Tegen 10.00 u kwamen we aan in Nijmegen voor een bezoek aan de Iewan strowijk. Het is een ecologisch, sociaal groepsproject van 25 woningen. Diversiteit in de bewoners, die allemaal kiezen voor ecologisch wonen, is troef. Er is een mix van zowel leeftijden als samenlevingsvormen: er zijn groepswoningen, éénpersoons-, tweepersoons- en gezinswoningen. Er zijn gemeenschappelijke ruimten voorzien zoals een living, een ontvangstplaats voor kennissen en vrienden, een zaaltje voor groepen waar ook workshops kunnen doorgaan, kantoren en ateliers die gedeeld worden, een groot dakterras,…
Het is een lange weg geweest van plannen en uitwegen zoeken om ecologisch te werken en toch te voldoen aan de vele regels die wettelijk worden opgelegd. Alle woningen zijn gebouwd met strobalen en zijn geleemd, maar ook hier heeft men omwille van voorschriften af en toe toegevingen moeten doen.
De bewoners huren van een sociale bouwmaatschappij maar de bewonersgroep is autonoom in de keuze van de bewoners.
Ze wekken hun eigen energie op, zuiveren het water met een natuurlijke waterzuivering en gebruiken, waar het kan, regenwater. Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op http://www.iewan.nl/
Na een inleidende uitleg over het proces van idee tot realiteit werden we in twee groepen rondgeleid door de wijk. Hierbij konden we ook een kijkje nemen in enkele woningen. Voor ons, Vlamingen, kwamen de kamers en woningen als klein over maar wij zijn dan ook, anders dan in Nederland, gewoon aan heel grote huizen.
De ruwbouw van de gebouwen was vorige maand opgeleverd, wat betekent dat de bewoners aan het verhuizen waren of aan het klussen aan hun woning. De ontvangstruimte was nog niet klaar maar we konden er wel onze lunch gebruiken.
Na de middag: Voedselbos Ketelbroek
Enige tijd voor afspraak stapten we van de bus in Groesbeek waar het Voedselbos Ketelbroek gelegen is. Wanneer je in de verte een paal met een ooievaarsnest ziet staan, dan weet je: daar is het. Dat is het uithangbord van de Voedselbos.
We werden er opgewacht door twee gidsen: Pieter en Wouter, eigenaars van het terrein.
Voor we het terrein opgingen vertelden ze hoe ze in samenwerking met het beheer van de Wateren tot de inrichting gekomen waren van dit stuk landbouwgrond. Wouter legde aan de hand van de geschiedenis uit waarom ze hier ook ‘niet-inheemse’ soorten aanplanten.
Op een onderhoudende en boeiende manier loodsten beide gidsen ons van het rationele deel naar het romantische deel van het bos. Op het hoogste deel van het terrein konden we overvloedig onze dorst lessen, terwijl we verdere uitleg kregen over de bodem, de verschillende lagen en het plan van aanplanting. Welke planten waar staan en waarom werd uitvoerig verteld, af en toe onderbroken door de ooievaars die onze aandacht trokken.
Tenslotte wandelden we in twee groepen, lopend op een smal paadje om de zich herstellende bodem niet te verstoren, langs vele, bekende en minder bekende, inheemse en uitheemse planten. Ondertussen probeerden Pieter en Wouter ons in te wijden in de eetbaarheid van al dat groen.
Meer info op: http://www.foodforestry.nl/
Terug naar huis
Nadat de zon al iets vroeger vertrokken was, stond om 17.00 u de bus klaar om ook ons terug naar huis te brengen.
Het was een verrijkende en boeiende dag, die veel te snel voorbij was.
Tot een volgende permacultours!
Laatste berichten van Yggdrasil (toon alles)
- Verslag van de Tweede Permacultours - 15 oktober 2015
- Permacultours: Uitstappen Georganiseerd door PermacultuurNetwerk Vlaanderen - 7 mei 2015
- Permacultuur Voor de Hele Mens (Deel 2) - 11 december 2014