Permacultours: Allereerste Uitstap met het PermacultuurNetwerk!

Daguitstap naar ecowijk Iewan en voedselbos Ketelbroek in Nederland

Op zondag 26 april vertrekt om 7.00 u. een bus aan het Sint-Pietersstation in Gent en doet een tussenstop in Antwerpen om ons nadien naar Nijmegen te brengen.

In de voormiddag krijgen we een rondleiding in de Iewan-strowijk te Nijmegen. In een samenwerking tussen toekomstige bewoners, een wooncorporatie en een architectenbureau, gespecialiseerd in organische en ecologische architectuur, is een ontwerp gegroeid. Er is gekozen voor ecologie op vele vlakken: energie, warmteregeling, materialen… De gebouwen zijn gemaakt uit stro en leem. Bouwprincipes en –materialen zijn ‘groen’ maar er komt ook een tuin op basis van permacultuurprincipes. Meer informatie kan u vinden op www.iewan.nl

Rond de middag eten we onze meegebrachte lunch op.

Na de middag gaan we enkele km verder een bezoek brengen aan het Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Daar groeit op 2,5 hectare een enorme diversiteit aan eetbare soorten. Op een mooi gelegen terrein nabij Nijmegen willen Pieter Jansen en Wouter van Eck laten zien dat landbouw en natuur wel degelijk prima samen kunnen gaan. Bij een goed ontworpen voedselbos worden de ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een hoge productie te realiseren van noten, fruit, eetbaar blad, scheuten en knollen. Tegelijkertijd verbetert de bodemvruchtbaarheid, zonder dat er mest of compost hoeft te worden toegevoegd. Hoewel het voedselbos nog relatief jong is, is er al veel te zien. Er zijn heel veel verschillende bomen en struiken geplant, waardoor Ketelbroek ook wel een eetbaar arboretum wordt genoemd. Tijdens de rondleiding wordt ook ingegaan op het ontwerp van het voedselbos.

Rond 17.00 u. willen we vertrekken uit Groesbeek en dan zouden we, zonder onvoorzien oponthoud langs de weg, omstreeks 19.30 u terug in Gent zijn.

We hebben gekozen voor een autocar omdat er dan gelegenheid is om tijdens de reistijden elkaar beter te leren kennen en van gedachten te wisselen. Ook dat is immers belangrijk.

Prijs: € 35,00 per persoon

Inschrijven:

Iedereen vanaf 16 jaar die geïnteresseerd is kan inschrijven. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40.

Volgorde van betaling is beslissend voor inschrijving. Uw inschrijving is pas geldig eens we uw betaling hebben ontvangen!

Gelieve in te schrijven via volgende link: VOLZET