Het Mysterie van de Plantenwortels Wordt Enkel Groter!

Als planten en bomen worden voorgesteld, dan ontbreken heel dikwijls de wortels. In permacultuurmiddens wordt daar al iets meer aandacht aan besteed, maar zelfs dan krijgt een boom maar enkele dikke vertakkingen. Een plant krijgt wat kribbel-krabbel onder zijn stengels, maar dit doet de wonderbaarlijke (en onbekende) wereld van de wortels geen recht!

Toen ik het volgende artikel onder mijn neus kreeg, moest ik hier nog maar eens aan denken: http://proof.nationalgeographic.com/2015/10/15/digging-deep-reveals-the-intricate-world-of-roots/.

Het deed mij ook denken aan een boek dat in enkele jaren geleden gelezen heb en dat een duidelijke uitleg en voorstelling geeft van de wortels van planten. Verplichte lectuur voor elke permanaut als je het mij vraagt.

Hieronder staat de recensie van dit boek, kwestie om je aan te zetten dit boek toch eens te doorbladeren 🙂 !

Goede informatie over het ondergrondse gedeelte van uw moestuin is bijna onvindbaar. Mijn interesse was dan ook dadelijk gewekt toen ik het boek van Robert Kournik, Roots Demystified, zag. Robert Kournik is namelijk iemand die al verschillende boeken heeft geschreven, vaak vanuit een ecologisch standpunt. Vanuit zijn jarenlange praktische ervaring als tuinarchitect en het lezen en gefascineerd zijn door planten en wortels heeft hij zijn gegevens gegroepeerd om dit boek te schrijven.

Het kon niet anders dan een uitstekend boek zijn!

Roots Demystified

Het boek begint direct met een grote brok theorie waarin uitgelegd wordt hoe wortels groeien, waaruit een wortel eigenlijk bestaat, de verschillende fases van een wortel, … Daarna gaat Robert verder in op het belang van humus en een goede grondstructuur. Aansluitend hierbij legt hij verschillende mulch-technieken uit. Mulchen is absoluut de eenvoudigste manier om een goede bodemstructuur te krijgen, veel humus en een actief bodemleven. En dat heeft de schrijver ook heel goed begrepen!

Na deze introductie bespreekt Robert Kournik wortels in verschillende groepen. Zo is er een hoofdstuk over grassen, struiken, groenten, fruitbomen en sierbomen. Het hoofdstuk over groenten had best wat uitgebreider mogen zijn. Over heel het boek gezien vond ik deze hoofdstukken het minst interessant.

Wel zijn er belangrijke dingen die u tegenkomt zoals de oppervlakte en diepte die deze planten bereiken, wat voor ons een belangrijke reden is om bij het oogsten de planten af te knippen en de wortels te laten zitten. Het grootste aantal micro-organismen concentreert zich rond de wortels en door deze te laten zitten blijft het bodemleven in de bodem. De wortels sterven traag af en composteren. Elke plaats waar een wortel(tje) zat wordt een gangetje en de bodem behoudt zijn uitstekende structuur.

Ook weetjes zoals naar boven groeiende wortels, laterale wortels, insijpeling van regenwater, … worden uitgelegd, heel dikwijls met grote, duidelijke tekeningen.

Op het einde zijn er weer enkele razend interessante hoofdstukken. Zo wordt het bestaan en de werking van goede schimmels – mycorrhizae – uitstekend uitgelegd met goede tekeningen. Ook het feit dat bomen ‘s nachts water oppompen en in de bovenste laag vasthouden verbaasde mij. Invloeden van verhardingen op de groei van bomen is nog zo’n onderwerp waar elke tuin mee te maken heeft maar waar je nergens informatie over kan vinden.

Als afsluiter wordt het planten van bomen en struiken uitgebreid besproken.

Conclusie

Ik vind het boek interessant, ik heb veel zaken gelezen die ik niet wist maar die wel helpen en toepasbaar zijn in de tuin. Toch gaat hij onvoldoende in op vele aspecten en bleef ik na het lezen een beetje op mijn honger zitten.

Het boek, Roots Demystified, vormt een goede samenvatting van de aanwezige kennis over de wortels van groenten, gras, struiken en bomen maar ook niet meer dan dat. Indien je nog niet veel weet over wortels, bodems, mulchen en humus ga je zeer veel leren. Anders is het eerder een overzicht van verschillende aspecten van natuurlijk tuinieren die samenkomen onder de grond bij de wortels. Leuk, interessant, maar voor mij niet veel meer dan dat.

Foto: https://www.nationalgeographic.com/photography/article/digging-deep-reveals-the-intricate-world-of-roots

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.