Mijn visie over permacultuur

Mijn visie over permacultuur
Mijn visie over permacultuur

Steeds meer mensen beseffen dat er – dringend – iets moet veranderen aan onze manier van produceren en consumeren. De problemen die onze manier van leven veroorzaakt, worden steeds duidelijker en u en ik worden steeds vaker met de neus op de – pijnlijke – feiten gedrukt.

In een zoektocht naar alternatieven, komen velen uit bij permacultuur. Waar 10 jaar geleden slechts een enkeling het woord permacultuur kende, zijn er nu al vele mensen die actief bezig zijn met permacultuur, en veel meer die interesse tonen en meer informatie willen hebben. Dat is trouwens de hoofdreden voor het oprichten van deze site, een klein jaar geleden.

Een groot probleem volgens mij is echter dat permacultuur geen duidelijk omschreven definitie heeft en vrij is voor interpretatie. Permacultuur is een ontwerpsysteem met enkele duidelijke principes, maar deze zijn toepasbaar op alle vlakken van uw leven! Daarom wordt er ook voornamelijk in algemene termen gesproken. Dit maakt dat het voor iemand bij de eerste kennismaking met de term nogal onduidelijk is waar permacultuur voor staat en wat het voor hem/haar kan betekenen.

Een omschrijving

In een poging om permacultuur wat concreter te maken en uit te leggen wat het juist allemaal inhoudt en omvat, heeft Ivy Dillen, vaste schrijfster voor deze blog, een brochure geschreven met de titel: Mijn visie over permacultuur. Met de nadruk op Mijn, waarom dat zult u begrijpen na het lezen van de tekst :-).

En om te illustreren dat er geen éénduidige, vaste definitie van permacultuur is, wil ik hier al even een citaat uit de tekst geven:

Dit is mijn visie van wat permacultuur is. Geen eenvoudig ding om uit te leggen aan mensen die er nog nooit van gehoord hebben en zo geweldig uitgebreid, dat je enkel in algemeenheden kan praten, want elk concreet voorbeeld dat je kan geven, kan ook alleen maar een voorbeeld zijn, nooit een richtlijn. Permacultuur is niet iets dat je DOET, het is iets dat je GEBRUIKT. En dat kan op zo veel verschillende manieren, dat geen enkel permacultuurproject met een ander te vergelijken is. Ik zie het een beetje de naaister van vroeger. Ik behoor tot een generatie die een kleedje voor een speciale gelegenheid nog door een naaister op maat liet maken. De naaister had een aantal modelletjes waaruit je kon kiezen, maar welke stof ze gebruikte en de manier waarop je eigen lichaam verschilde van dat van andere meisjes maakte dat elke jurk uniek was. Zo is ook elk permacultuurproject uniek. Zolang er aandacht is voor de drie ethische principes van permacultuur, is het ook permacultuur.

Misschien gaat niet iedereen hiermee akkoord, maar ook daarmee kan ik leven. Uiteindelijk zijn er zo veel boeken vol geschreven over permacultuur, dat ik niet de hoop heb om ze op slechts enkele bladzijden samen te vatten. Wat ik wel hoop is dat ik op zijn minst een tipje van de sluier van permacultuur heb opgelicht voor mensen die zich afvragen wat dat in godsnaam zou kunnen zijn.

Veel leesplezier, de brochure kan u bekijken via volgende link: Mijn visie op permacultuur.

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.