Tine Sietsma runt samen met Janet Pasveer “Roeach”. Die naam betekent: Stille kracht, frisse wind, die dingen in beweging zet (Hebreeuws). Een mooie naam, je spreekt hem uit zoals je hem leest.
Tine en Janet volgden beiden de jaaropleiding permacultuur bij Leo Bakx, in 2013 resp 2011. 14 lange dagen van 9 tot ‘s avonds 10 uur, ‘s nachts kampeerden ze op het terrein in Boxtel.
En nu bieden ze aan: tuinadvies, tuinontwerp, cursussen en workshops, waaronder sinds maart dit jaar de online cursus “(H)eerlijk moestuinieren“.
De e-learning bestaat uit 4 modules, met ieder minstens 4 lessen. In deze lessen leer je hoe je biologische groente, fruit en kruiden kunt kweken in je eigen tuin. Wij gebruiken de methode van de permacultuur. Deze manier is logisch en heel eenvoudig te begrijpen. In deze cursus leren we je stap voor stap anders kijken naar je omgeving, je huis en tuin.
Daarbij leren we je hoe de Natuur werkt. Bij de uitleg hierover maken we gebruik van foto’s, audio, filmpjes en mooie grappige tekeningen. Iedere module eindigt met een Quiz.
Daarna kun je met de opdracht aan de slag gaan. Er zijn in totaal 3 opdrachten. Als je deze afgerond hebt, heb je je eigen (moes) tuin(tje) waarin de eerste planten geplant en/of gezaaid zijn. Daarna nog even wachten en dan kan het smulfeest beginnen!
Bij deze e-learning hoort een Community. Hier kun je, aan ons en de deelnemers je vragen stellen. Zo sta je er thuis als je met de theorie bezig bent, niet alleen voor.
Deze cursus kun je ook via een App volgen.
[…] Samen werken aan de toekomst
De kennis en ervaring die je gaat opdoen geeft je de mogelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan de grote problemen van deze tijd. Elke bedreiging kan een kans zijn. Door de klimaatverandering eten wij bijvoorbeeld in de winter de eerlijkste salades. En dit is nog maar een voorbeeld.
Het is geen permacultuur jaarcursus, maar permacultuur zit wel stevig ingebakken in de cursus. Cursisten leren over het belang van de bodem, ze gaan hun eigen tuin observeren, nadenken over wind en andere invloeden. Ze leren hoe ze de grond vruchtbaarder kunnen maken. Ze gaan hun tuin tekenen en een teeltplan maken en daarna groente telen. Sommige beginnende tuiniers starten eerst met wisselteelt in rijtjes, omdat je dan makkelijker herkent wat je er niet wilt hebben.
Tine vertelde over een praktische opdracht waarbij cursisten “onkruiden” verzamelen uit de Perma-tuin, bij het bespreken bleken de meeste onkruiden juist kruiden en konden heerlijk worden gegeten. Zo ontdekten ze zelf hoeveel onkruiden er toch eetbaar zijn.
Voor wie wil starten met permacultuur is deze e-learning een mooie ingang.
Samenwerken is belangrijk: met de natuur, maar ook met elkaar. Roeach werkt samen met vrijwilligers, stagiaires en bedrijven. Je bent van harte welkom om hun tuin te bekijken. Hij is 850 m2 groot.
Er groeien ruim 100 verschillende fruitbomen, fruitstruiken, heesters, vaste planten en eenjarigen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat.
De helft van de tuin is ingericht als bostuin met fruitbomen, fruitstruiken en vaste planten. De andere helft is ingericht met groentebedden, kruidenspiraal, verhoogde bakken en een kleine kas.
Zowel in de bostuin, als in het deel waar eenjarigen groeien, passen we combinatieteelt toe. Hierbij kijken we dus naar welke planten bij elkaar passen en welke elkaar versterken.
Volg de bordjes
Leid jezelf rond in onze perma-tuin door de bordjes te volgen. In onze tuin staan een aantal bordjes. Op de bordjes geven we uitleg over de planten, de groeiplaats en geven we tips. Zo kun je zelf inspiratie opdoen in onze permacultuurtuin.
Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en kunt langs komen wanneer je wilt.
Daarnaast zijn Tine en Janet in 2015 de initiatiefnemers van de Zadenbibliotheek Fryslân. Dit is zo’n succes dat de naam per 3 juni 2021 verandert in Zadenbibliotheek Nederland.
Een zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties! De meeste vind je nu nog in Friesland.
Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild onderling. Het kunnen zaden zijn van bedrijven die ze verzamelen, zoals de Perma-tuin in Joure, van leners die zaden terug brengen of zaden die tuiniers inbrengen van hun tuinen. Ook zijn er soms restanten van overgebleven biologische zaden van zaderijen.
Roeach als project op de kaart
Tine en Janet zijn op vrijdagmiddag tijdens het tuinseizoen en bij goed weer op de tuin tussen 13.30 en 14 uur. Je hoeft geen afspraak te maken en kan gewoon langskomen.
Mocht je Roeach willen bezoeken tijd over hebben? Tine geeft me deze tips mee:
- permacultuur buurttuinin Makkum (pdf)
- zelfoogsttuin Us Hof in Sybrandaburen
- It griene libben van Gosse Haarsma in Noardburgum.
- zelfoogsttuin Sunte tun in Noardburgum
Geschreven door Karla Mulder, gecorrigeerd en aangevuld door Tine Sietsma