Kinderboek: “Joepie, zaadjes van de zadenbieb”

Op 21 maart was het een vrolijke boel bij zadenbibliotheek Nederland in de zadenbibliotheek van Joure. Het kinderboekje “Joepie, zaadjes van de zadenbieb” was net uitgebracht en werd voorgelezen aan de kinderen, de “tuinkabouters”. Dieren vertellen hoe Verrukkeluk leuk zaaien is en wat er allemaal in die grote tuin gebeurt, waar je alles kan en mag eten. In die tuin zijn andere tuinkabouters hard aan het werk, zodat overal in Nederland zadenbibliotheken kunnen komen. De vrolijke tekeningen in het boekje waren tijdens het voorlezen op een groot scherm te zien. Voor elk kind  was er na afloop een tuinkabouter- kleurplaat en een zakje met zaadjes. Zo konden ze meteen beginnen met zaaien.

De hele opbrengst van het boekje is bedoeld om  nog meer zadenbibliotheken in Nederland mogelijk te maken. Want de zadenbieb, in 2017 met 2 locaties begonnen in Fryslân, groeit en groeit. Er zijn nu in 10 provincies  al 53 locaties, waar mensen GRATIS zaden kunnen lenen, meestal bij een bibliotheek. (in 2021 waren dit nog 33 locaties, in 3 provincies)
Maar de zadenbibliotheek wil nog meer: nog meer locaties in Nederland, zodat er meer mogelijkheden zijn voor mensen om GRATIS zaden te lenen, een lesbrief ontwikkelen zodat er meer zaailessen kunnen worden geven op basisscholen, meer kennis en informatie doorgeven over gezonde zaden. Via het uitlenen van zaden bereiken we nog meer kinderen en volwassenen, om samen Nederland groener en gezonder te maken. Alles onder het motto: Zaaien is verrukkeluk leuk.

De magie van zaaien wordt door prinses Laurentien van Oranje mooi verwoord in het voorwoord van het boek: Het lijkt wel toveren, het uitstrooien van zaden in de aarde en dan kijken hoe kruiden, bloemen en groenten zich naar boven werken. Ik vraag me altijd af wat er precies gebeurt in de grond als zo’n zaadje wordt geplant’. Zij is erevoorzitter van de vereniging van openbare Bibliotheken.

Met veel vrijwillige hulp
Oorspronkelijk is dit verhaal geschreven voor de naamsverandering van Zadenbibliotheek Fryslân naar Zadenbibliotheek Nederland. (juni 2021) Toen Andrea Tromp, inwoonster van Joure dit verhaaltje  en de tekeningen te zien kreeg, zei ze ‘ Maar hier moet echt een boekje van komen’. Met haar steun en de vrijwillige bijdrage van heel veel mensen die de zadenbieb een warm hart toedragen, is de afgelopen maanden gewerkt aan dit boekje. Meer info op: Www. Zadenbibliotheeknederland.nl/ joepie-zaadjes-van-de-zadenbieb

Een initiatief van Janet Pasveer en Tine Sietsma

The following two tabs change content below.