Humusje en het Jaar van de Bodem

Humusje en het jaar van de bodem
Humusje en het jaar van de bodem

2015 is internationaal het Jaar van de Bodem. Als permaculturisten zijn we ons allemaal wel bewust van het belang van een gezonde bodem. We verdiepen ons erin en we doen al het mogelijke om de bodem gezond te maken en te houden. Daar is binnen de permacultuur ook expliciet aandacht voor. Zo zien we af van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, proberen we de kringlopen zoveel mogelijk sluitend te krijgen en is er respect voor het leven in de bodem.

Humusje

Omdat niet iedereen zich spontaan verdiept in het welzijn van onze bodem zijn er in het kader van het jaar van de bodem allerlei initiatieven om de bodem als onderwerp op de kaart te zetten. Alleraardigst is Humusje. Humusje heeft zelfs een eigen website en facebookpagina en vertegenwoordigt een bezorgde groep burgers en boeren die een petitie gestart zijn om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde bodem. De informatie is laagdrempelig en zet in op het verminderen van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Teken ook en vraag mensen om je heen ook te tekenen. Ze kunnen nog wel wat handtekeningen gebruiken.

Verder lezen

Het jaar van de bodem zou het jaar van de bodem niet zijn als er niet ook een speciale website is. Ook hier veel informatie en leuke achtergrondartikelen die beslist de moeite waard zijn om eens te lezen. Tevens vind je er de activiteiten die in het kader van het jaar van de bodem worden georganiseerd.

Verder leren

Wil je zelf vooral aan de slag met de bodem en in praktische zin meer weten dan zijn er cursussen. Marc Siepman bekend van het boek Het Bodemvoedselweb geeft cursussen in Nederland en België. Een overzicht daarvan vind je op zijn website en ook op de website van het PermacultuurNetwerk zijn cursussen en workshops te vinden over onze bodem. Kortom voor ieder wat wils.

The following two tabs change content below.

Petra Brocke

wetenschapper - webredacteur - huis-tuin-en-keuken-filosoof - fotograaf - eigenwijs - zondagskind - permacultuur - plantaardig

Laatste berichten van Petra Brocke (toon alles)