Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?

Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?
Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?

Hoe moet ik eigenlijk afdekken?

Het staat in alle boeken over permacultuur, wordt besproken in video’s en er wordt over gediscussieerd op internet fora. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijkt toch dat het niet vanzelfsprekend is om juist af te dekken.

Het lijkt misschien eenvoudig, wat karton op de grond, mulchlaag erover en klaar is kees. Het is uiteindelijk niet meer dan dat, maar er zijn wel enkele dingen waar u rekening mee moet houden die uw graad van succes bepalen.

Enkele tips bij het bedekken van uw grond

  • Het stuk dat u wilt bedekken staat misschien vol met hoge bloeistengels, brandnetels, distels en andere hoge onkruiden. Deze moet u voor u begint met bedekken plattrappen. Anders is het onmogelijk om karton over deze planten te leggen. Loop gewoon over uw terrein en knak met uw voeten de stengels af juist boven de grond. Ook brandnetels, bladeren van zuring, melde, … kunt u gemakkelijk omver duwen en zo uw terrein min of meer vlak maken. Hierdoor gaat het karton leggen veel sneller en gemakkelijker verlopen.
  • Voordat u begint karton te leggen, zorg dat dit al gekuist is. Met gekuist bedoel ik alle plakband, nieten en grote plakkers verwijderd. Deze wilt u echt niet in uw grond tegenkomen de volgende jaren, dus secuur verwijderen is de boodschap!
  • Wanneer u karton legt, zorg dan dat de verschillende stukken elkaar overlappen. Minstens een 20-tal cm. Ik weet het, het zorgt ervoor dat u veel meer karton moet gebruiken, maar hier is wel een goede reden voor. De wortelonkruiden hebben aanzienlijke reserves en groeien onder het karton verder op zoek naar een doorgang. Wanneer ze gemakkelijk tussen de overgang tussen 2 stukken karton door geraken, komen ze boven piepen en zijn ze terug vertrokken op hun veroveringstocht door uw tuin. Overlap royaal, gebruik kleine stukjes karton om elke scheur, opening of kier toe te dekken.
  • Bedek een stuk – 5-tal m² – met karton en bedek deze dan al met mulch. Wanneer u eerst heel uw stuk bedekt met karton en dan pas mulcht gaat het karton wegwaaien, verschuiven en gaan er stukken grond slecht bedekt zijn. Begin met enkele vierkante meters af te dekken met karton, leg dan het stuk vol met mulch, leg het volgende stuk karton, ….
  • Leg de mulchlaag dik genoeg. Het karton verteert – afhankelijk van het seizoen – op enkele weken tot maanden. Wanneer u maar een dunne mulchlaag heeft gelegd, dan komt er toch licht door de laag en gaat het onkruid kiemen en groeien doorheen de mulchlaag. Leg een strolaag van 30 cm of een laag houtsnippers van 10 cm. Wanneer u bezig bent en twijfelt of de laag dik genoeg is, leg dan nog wat extra mulch. In dit geval is teveel één keer niet teveel maar juist genoeg :-).
  • De buitenste rand onkruid moet u zeker naar binnen plooien. Hierdoor gaat het moeilijker onder het karton uit komen piepen en verder groeien.
  • Wanneer u afdekt met stro moet u dit niet vastleggen. Dit stro gaat niet rondvliegen in uw tuin, het blijft zelfs tijdens een storm mooi op zijn plaats liggen. De enige manier waarop het soms op het pad terecht komt is omdat vogels en andere dieren in het stro komen wroeten.Wees blij wanneer dit gebeurt! Het betekent dat ze op zoek zijn naar regenwormen en andere insecten die zich juist onder de mulchlaag thuis voelen en massaal voortplanten. Hier vormen ze stilaan de ideale ondergrond zodat u binnen afzienbare tijd kunt planten en zaaien. Leg simpelweg de mulch terug op zijn plaats zodat de bodem bedekt blijft.
  • Loop zo weinig mogelijk op uw gemulchd stuk rond. Verwijder met een spitvork eventuele onkruiden die door het stro komen piepen.

Verduidelijking adhv foto’s

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

2 gedachten over “Hoe Moet Ik Mijn Grond Afdekken?”

    • Hallo Wietske,
      Frank Anrijs is niet meer actief op deze website.
      Maar ik zou je adviseren om het stro te laten liggen tot het verteerd is of tot je erbij zou willen om een plant te planten of te zaaien. Maak alleen dat deel vrij van stro dat je nodig hebt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.