Handleiding nieuwsbrief

Bij toerbeurt wordt de wekelijkse nieuwsbrief verzorgd door een Nederlander (Petra Brocke) en een Belg (Frank Anrijs). Zij hebben beheerders functies nodig. Esmeralda Borgo helpt mee met de redactie, zij heeft ook beheerdersrechten.

We werken met Mailchimp. Deze service is gratis voor maximaal 2000 nieuwsbriefleden, reclame banner onderaan de nieuwsbrief; maximaal 12.000 mails per maand.
Dat is nu zo ingesteld dat bij iedere nieuwe gepubliceerde post met de categorie Nieuwsbrief, deze  verstuurd wordt naar de leden op donderdagavond 23 uur. Daarnaast is er een automatische nieuwsbrief die maandelijks verstuurd wordt naar de leden die zich daarvoor inschreven: deze bevat de laatste 4 berichten met de categorie Nieuwsbrief. Van ieder bericht wordt een samenvatting getoond met een lees meer link naar de website.
MailChimp plaatst automatisch de komende 8 evenementen onder het wekelijkse nieuwsbericht en 20 onder de maandelijkse.

Belgie doet de even weken, Nederland de oneven weken.
Op de kalender kan je de planning invullen en van elkaar zien (Berichten – kalender).

Inhoud:

Berichten van anderen kunnen als tekst binnenkomen via webmail op: https://permacultuurnetwerk.eu/webmail
Er is een map voor Nederlandse inzenders en een voor Vlaamse. Bekijk de binnengekomen mails en verplaats ze zelf naar de juiste map.

Stuur een berichtje aan de schrijver over de procedure: dat we (voorlopig) nog wekelijks een berichtje sturen en een keuze maken uit het aanbod, zodat we niet 2x achter elkaar hetzelfde onderwerp doen. Vraag de schrijver om een korte beschrijving  mee te geven van de persoon zelf alsook gegevens zoals facebook, twitter, mail, website, …

Als er geen geschikte berichten in de map zitten, dan zijn de auteurs vrij om zelf iets te schrijven.

Het is misschien een idee om iemand uit het netwerk telefonisch te interviewen.

Een nieuwsbericht schrijven op de website:

  • Log in op de website.
    Klik op Nieuw bericht ; maak je bericht. Publiceer het pas op de donderdag van de juiste week. (NL: oneven weken, Belgie: even weken)
  • Gebruik titels (tekst selecteren klik op vakje met Paragraaf en kies koptekst) zodat het blok tekst wat gebroken is.
    Kies eerst koptekst H1 en bij subkoppen: koptekst 2.
  • Voeg tags toe, dit is belangrijk voor zoekmachines
  • Publiceren: let op dat je ruim 2 uur voor donderdagavond 23 uur publiceert, anders “ziet” Mailchimp de post niet.

Auteur:

De extra  informatie over de auteur vul je in in het vakje Biografie in zijn gebruikersaccount. Het wordt dan automatisch geplaatst in de authorbox onder het artikel. Ook komen ze dan in de lijst in het zijmenu van de posts calendar terecht.  Deze info wordt niet opgenomen in de nieuwsbrief, wel op de website.
Als de auteur nog geen gebruiker is van het netwerk: maak eventueel een nieuwe gebruiker aan met de naam van de auteur, met rechten: Schrijver.

Plaatjes:

  • Kies een foto/plaatje en plaats hem als uitgelichte afbeelding. Dit plaatje wordt getoond in de lijst onder Blog.