Flowforms in de tuin

flowforms‘ Energiespiralen liggen aan de basis van de natuur: ze stellen sappen in staat zich opwaarts te bewegen, bewerkstelligen de vorming van druppels en schelpen en maken dat DNA-ketens zich openen en sluiten in reactie op informatie die door het in beweging zijnde cellulaire water wordt overgedragen. Gezond water vormt van nature spiralen terwijl het stroomt.’
Charlie Ryrie

Ik sta voor de oneindige zee, in de ban van het wonder van water.
Water fascineert mij. Het is voortdurend in beweging, altijd hetzelfde en toch telkens weer anders. Uit de deinende zee vormen zich golven en golfjes die uitrollen op het strand. Daarna keert het water terug naar de grote plas. Wonderlijk ook de manier waarop achtergebleven water vanuit de plassen terugstroomt naar de zee. Het kronkelt, maakt bochten, spiraalt en laat golvende geulen en talloze miniheuveltjes achter als sporen in het strandlandschap.

Water stroomt op een heel speciale manier en hieraan ontleent het zijn eigenheid.

Water dat natuurlijk kan stromen vormt spiralen die, telkens als ze een hinderpaal ontmoeten, intenser worden en ‘vortices’ of wervels vormen. Je kan het zien als je met je hand of je vinger een lijn trekt door stilstaand water: het water begint te spiralen. Kijk eens naar de stroming in een rivier of een beek. Na een tak of een rotsblok loopt het water anders en er is meer beweging. Water gaat kolken bij botsingen.

Het water dat wij dagelijks gebruiken uit de kraan of uit flessen is zijn natuurlijke manier van stromen kwijtgespeeld en meteen ook zijn energie.

Viktor Schauberger, een Oostenrijkse boswachter, met een lange familietraditie, observeerde het gedrag van water. Hij ontdekte wonderen.
Water van 4°C dat spiraalt heeft de grootste draagkracht. ’s Nachts heeft water daardoor meer energie en een groter draagvermogen dan overdag. Maar reeds enkel het spiraalsgewijze stromen van water verleent het meer energie. Viktor Schauberger bouwde houten beddingen met schoepen aan de zijkanten om het water te laten spiralen en het zo grote en zware boomstammen van de hellingen naar beneden te laten voeren. Iets wat de ingenieurs niet gelukt was.

Op basis van zijn ideeën en tekeningen werden schalen in diverse maten ontworpen om water zijn natuurlijke manier van stromen terug te geven. Dergelijke schalen noemt men ‘flowforms’. Het water komt bovenaan in de schaal binnen en gaat, precies door de constructie van de schaal, een lemniscaat vormen voor het weer wegstroomt. Een lemniscaat (∞) lijkt op een liggende acht of een oneindigheidsteken maar het is meer. In een lemniscaat wordt de buitenkant binnenkant om nadien weer buitenkant te worden.
In de flowforms wordt gebruik gemaakt van het feit dat water bij een ontmoeting met een hindernis gaat wervelen. Omdat het in flowforms een lemniscaat maakt, gaat het verder spiralen en gaat het weer natuurlijk stromen. Om zijn draagkracht en energie maximaal te laten toenemen zou het ook moeten afkoelen tot 4°C.

Maar ook als dat niet het geval is, zijn er nog genoeg positieve effecten van flowforms. Het water wordt door het spiralen energieker en gezonder. Flowforms zorgen ervoor dat in een poel met stilstaand water voortdurend stromend water valt. Daardoor verbetert de kwaliteit van het water en er installeert zich dan ook meer leven in de poel. Door het vallen krijgt het water ook meer zuurstof. Planten en dieren gedijen beter in water dat door flowforms gestroomd is.

Bovendien bevriest stromend water niet. Ook in de winter blijft het stromen en is het voor allerlei dieren beschikbaar. In de zomer is het een aantrekkingspunt als drinkplaats en om zich te verfrissen. Heel regelmatig komen vogels er een badje nemen.
Bovenop al die voordelen is er nog het geluid van kabbelend water. Dit maakt flowforms in de tuin tot een waar genot.

‘ Water is een mysterieus levend wezen dat alle leven voedt’
Charlie Ryrie

‘De helende krachten van water’ Charlie Ryrie, Ankh-Hermes, 1999, ISBN 90 202 43403

‘Viktor Schauberger. Een leven lang leren van de natuur’, Jane Cobbald, 2008, ISBN 978 90 202 0215 1

http://www.flowformproductions.com/pagina16a.html

 

 

The following two tabs change content below.
Yggdrasil is een didactisch-ecologische ontmoetingsplaats voor permacultuur of duurzame landbouw. We willen in de praktijk laten zien hoe je tuin te laten groeien tot een plek om van te genieten, en tegelijk voedsel en kruiden te kweken op een manier die de natuur ondersteunt: Yggdrasil