Zadenbeurs Reclaim the Seeds 2017 in Nijmegen!

Wanneer

04/03/2017 - 05/03/2017    
10:30 - 16:30

Waar

Vasim
Winselingseweg 41, Nijmegen, NEDERLAND, 6524 RA, Gelderland

Evenement type

Kaart wordt geladen...

4 maart: zadenbeurs met workshopprogramma in De Vasim in Nijmegen,
5 maart: aanleg eetbaar groen in een nieuwe, ecologische wijk in Lent (Nijmegen-Noord).

Oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafels.
Parallel aan de markt zijn er lezingen en workshops over onder andere het bewaren van zaden, permacultuur, zadennetwerken, meerjarige eetbare planten en bedreigingen door Bayer/Monsanto en andere grote zaadbedrijven. Dit jaar vestigen we extra aandacht voor patenten op gewassen. Deze dreigen steeds meer afgegeven te worden maar er zijn op het moment ook goede mogelijkheden om deze ontwikkeling te stoppen.

De dag erop, zondag 5 maart kan iedereen meehelpen met de aanleg van eetbaar groen in Lent. Hier zijn recentelijk twee ecologische woongemeenschappen IEWAN en Eikpunt aangelegd en nu gaan de bewoners de openbare ruimte beplanten met eetbare gewassen. Iedereen kan die dag zijn handen uit de mouwen steken en meehelpen. Ook zijn er 2 fietsexcursies naar biodiverse projecten in de omgeving plaatsvinden.

Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij steeds in een andere regio het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het begon als protest tegen nieuwe Europese zadenwetgeving, maar nu is het doel vooral om meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd tegen patenten op gewassen en tegen de steeds verder toenemende macht van grote bedrijven in de landbouw. Met het evenement werken we aan het in stand houden van de agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame landbouw. Laten we onze zaden weer opeisen! Reclaim the Seeds!

Praktische informatie:

Zadenbeurs op zaterdag 4 maart:
Tijden: 10:30 aanvang, 16:30 einde.
Locatie: De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen. (half uur lopen vanaf station Nijmegen, parkeren is gratis, entree via de Latensteinweg)
Prijs: donatie.

Meewerkdag op zondag 5 maart
Tijden: 11:00 aanvang,  16:30 einde.
Locatie: Duitslandstraat 4, Lent (20 minuten lopen vanaf station Lent)
Prijs: donatie (en liefst een lekkere, biologische, vegetarische bijdrage voor de gezamenlijke lunch).

http://www.reclaimtheseeds.nl/