Syntropische landbouw – wat en hoe

Wanneer

28/06/2024    
10:00 - 16:00

Waar

Den Food Bosch
Schuilenburg 10, Sint Michielsgestel, Noord-Brabant

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Syntropische landbouw (syntropic farming), ook wel successional agroforestry genoemd, is de voedselbos methode ontwikkeld door Ernst Götsch (Zwitserland) in Brazilië.

Praktische kenmerken van deze agroforestry methode zijn:
– De aanplant is zeer intensief met veel productieve gewassen en ondersteunende soorten, een combinatie van alle stadia van successie
– Oogsten en opbrengst van voedsel is al vanaf jaar 1 mogelijk, door een mengcultuur van één- en twee-jarigen én meerjarige houtige gewassen, waarop de oogst geleidelijk doorschakelt.

– Actief beheer en begeleiding van de successie van het voedselbos systeem, door intensieve snoei en selectief wieden. Hiermee wordt gestreefd naar maximale fotosynthese-capaciteit per m2. De intensieve snoei zorgt bovendien voor voeding van de bodem en groeikracht van het systeem.

– Geen inbreng van externe grondstoffen. Hooguit eenmalig bij aanplant, om het systeem op gang te helpen.

 

De mens als positieve samenwerkingspartner, een nuttige soort in de natuur 

De uitermate praktische aanpak is geworteld in een diepgaande visie op en kennis van de levensprocessen van ecosystemen op aarde, met syntropie en successie als drijvende krachten voor de ontwikkeling van leven en overvloed.

Syntropische landbouw is een ultieme vorm van regeneratieve landbouw: als het systeem eenmaal opgestart is, heeft het de kracht om zichzelf door te ontwikkelen en te regenereren. Dit doet zij bovendien ieder jaar sneller en met meer overvloed.

 

Datums in 2024:

  • Groep 1: donderdag 20 juni
  • Groep 2: vrijdag 28 juni (VOL)

Tijden: 10-16 uur. 

Programma: In deze workshop duik je een hele dag in de materie van syntropische landbouw.

  • Ochtend: We beginnen de dag met een verkenning van de achtergronden en principes: wat is syntropie, hoe vertaal je dat naar syntropische landbouw, en hoe kom je dan tot de aanplant- en beheermethoden? We zoomen ook in op het ontstaan en de ontwikkeling van voedselbos Den Food Bosch.
  • Middag: We gaan de syntropsiche landbouw in de praktijk zien, ervaren, uitproberen. We zijn te gast in voedselbos Den Food Bosch, een project dat in de eerste maanden van 2018 is aangelegd op een maïsakker van een kleine hectare. Dit voedselbos is ontwikkeld door het oprichters-team van Stichting Den Food Bosch. Het ontwerp is uitgewerkt door Janine Raabe en sterk geïnspireerd op de leer en de aanwijzingen van Ernst Götsch, in samenwerking met inbreng van Nederlandse experts als Wouter van Eck, boomkweker Floris natuurlijke bomen, en Malika Cieremans (CircleEcology voedselbossen).
  • Het voorjaar is bij uitstek het seizoen voor het snoeien-doet-groeien beheer wat zo kenmerkend is voor syntropische landbouw. Hier gaan we hands-on ervaring mee opdoen.