Heksendriedaagse met Maranke Spoor

Wanneer

15/09/2016 - 29/09/2016    
10:30 - 17:00

Waar

Huiskamer-keukensessies
Minister De Visserstraat 10, Utrecht

Evenement type

Kaart wordt geladen...

De cursus Samenvoorzienend Voedsel Verwerken – ook wel liefkozend heksendriedaagse genoemd is een reeks van 3 HuiskamerSessies in Utrecht, van 10:30 tot uiterlijk 17:00 uur. Waarin we samen voedsel gaan fermenteren, drogen, wecken e.d… uiteraard wordt de praktijk doorspekt met theorie, diverse weetjes en proeverijen. De cursus is in de keuken/woonkamer van permacultuurdocent Maranke Spoor, dus in een extra kleine groep van 4 à 6 cursisten.

De locatie in Utrecht-Zuilen is goed bereikbaar zowel met het OV als met een auto of fiets, voor aanvang ontvangt u een welkomsbericht met de laatste praktische info.

 • Eerste reeks was op vrijdagen 5, 12, 19 februari
 • Tweede reeks was op zondagen 6, 13, 20 maart
 • Derde reeks was op dinsdagen 12, 19, 26 april 2016
 • In de VIERDE REEKS ben je welkom op donderdagen 15, 22, 29 september
 • In de VIJFDE REEKS ben je welkom op vrijdagen 7, 14, 28 oktober
 • In de ZESDE REEKS ben je welkom op zaterdagen 5, 12, 19 november 2016

Samenvoorzienend voedsel verwerken, heks m/v worden? Hoe doe je dat nu? Hoe zorg je dat je voedsel, op gezonde wijze, veel langer bewaren kunt, zodat je er wel weg mee weet als je opeens een flinke oogst uit je tuin hebt, of anderszins tegen overvloed aanloopt? Welke techniek gebruik je wanneer, en waarom? Hoe verwerk je zelf thuis op veilige manieren? Hoe stoppen we de overvloed die de zon in de zomer levert in een potje? Wat is passend, in welke situatie?

We kunnen drogen (waaronder fruitleer maken), koken (waaronder wecken), en niet te vergeten fermenteren… Kortom: mogelijkheden te over, waarmee deze training de heks van nu weer vertrouwd maakt. Naast het beetpakken van bovenstaande vragen, gaan we in deze verdiepingsdagen vooral ook lekker veel praktisch aan de slag, en valt er van alles te proeven! Bovendien krijg je iedere dag wel wat van het zelfgemaakte lekkers mee naar huis 🙂

P1130779_phatch

 • Vele handen maken licht werk: ervaar hoe leuk het is samen te zorgen voor goed eten…
 • Zelf je voedsel verwerken is doorgaans prettig werk; het kan je een gevoel geven van echt leven.
 • Kennis bestaat in uitwisseling tussen personen en tussen culturen: ik wil graag delen wat ik in mijn leven hierover heb geleerd, geoefend en gestudeerd.
 • Deze 3 daagse bestaat net als alle andere cursussen van Stichting Permacultuur Onderwijs uit een mix van theorie en praktijk.
 • Omdat het huiskamersessies zijn, is er ook de mogelijkheid om in onze boekenkasten in boeken over voeding en andere permacultuurboeken te snuffelen.

 

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je deze reeks van drie lesdagen waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je meedoet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken, vraagt Stichting Permacultuur Onderwijs om een vooruitbetaling van €125. Hiermee ben je verzekerd van deelname. Op de laatste lesdag van de reeks mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. Ik (Maranke Spoor) geef je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat ik redelijk vind en zodat we aan het eind van de reeks lesdagen een gezonde balans hebben. Ik vind zelf een minimale bijdrage van €225 eerlijk voor hetgeen je leert in deze reeks lesdagen, alle lunches, hapjes, drankjes, proeverijen en dergelijke. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €225, vooraf €125 aanbetaling + waardering achteraf €100 (suggestie)

Vragen? Mail me op

Inschrijven kan via en met aanbetaling van het genoemde bedrag op bankrekeningnummer NL58 RABO 0347 3714 34, (BIC: RABONL2U) t.n.v. Stichting Permacultuur Onderwijs, te Utrecht, of in credits in Circuit Nederland op onze account genaamd ‘SPO’ Stichting Permacultuur Onderwijs.

Deze lesdagen zijn inclusief lunch. Vanwege mogelijke diëten/voedselallergieën bestaat de lunch uit losse onderdelen. We eten dus gezellig samen tussen de middag. Mocht je zelf iets mee willen nemen, om in een specifieke eigen voedingsbehoefte te voorzien, dan wel om te delen, dan is dat altijd goed!

Over Maranke

Permacultuurdocent Maranke Spoor verwerkt al jaren een groot deel van haar voedsel zelf. In Marankes permacultuuropleidingen is het een onderdeel dat zoveel enthousiasme heeft opgeroepen dat deze verdiepings 3-daagse er gekomen is. “Dááág, pakjes en zakjes…” En niet te vergeten, bijvoorbeeld in het geval van lacto-fermentatie: “Welkom, bevriende micro-organismen!”

BibliotheekPotjes

P1130675_phatch

P1130691Voorraadkastje_phatch