Permacultuurcursus

Wanneer

12/09/2020 - 13/09/2020    
Hele dag

Waar

Het Eibernest
Hogebrug 3, Liessel, Brabant

Evenement type

Kaart wordt geladen...

4 daagse cursus : 12 en 13 september en 3 en 4 oktober 2020 olv Marc Siepman en René Roëll

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen.

In deze tijd van corona hebben we permacultuur nodig. Eens te meer blijkt hoe kwetsbaar we zijn, nu een virusziekte de samenleving lam legt en grote economische schade aanricht.

Permacultuur staat gelijk aan het streven naar veerkracht, zowel in ons persoonlijk leven als in de samenleving als geheel. Veerkracht betekent schokbestendigheid en ontstaat door relaties – hoe meer zinvolle relaties, hoe meer veerkracht. Dat geldt voor tuinen en ecosystemen maar net zo goed voor mensen en samenleven.

De permacultuurcursus van Permacultuur Centrum Nederland staat voor een brede aanpak. Door het volgen van de cursus ga je de samenhang zien tussen ecologische, sociale en economische processen en leer je de manier van denken van permacultuur toepassen op verschillende terreinen van het leven. Daarnaast is de cursus heel praktijkgericht. Het maken van een permacultuur ontwerp voor een concrete probleemsituatie, loopt als een rode draad door de cursus heen.

Het  inleidende blok van de permacultuurcursus gaat vanzelfsprekend over de vraag wat permacultuur is en wat de belangrijkste concepten van permacultuur zijn. Met een online reader met verwijzingen en leesmateriaal houden we het klassikaal overdragen van kennis beperkt. De cursusdagen zijn bedoeld om permacultuur inzichtelijk te maken en om ervaring op te doen met ontwerpen. Veel interactie dus, veel gesprek, (observatie)oefeningen en samenwerken in subgroepen.

Na dit inleidende blok staan vervolgcursussen van Permacultuur Centrum Nederland voor je open. Blok 2 van de permacultuurcursus handelt over het maken van een concreet ontwerp voor (moes)tuin, landschap of voedselbos. Blok 3 gaat in op de persoonlijke en sociale kant van permacultuur en helpt je bij het maken van een uitvoeringsplan. Beide blokken worden in het voorjaar van 2021 ook in Nijmegen aangeboden.

De kosten voor het inleidende blok bedragen 290 euro per persoon, voor twee maal twee lesdagen. Dit is inclusief koffie en thee en lesmateriaal. De cursus gaat door bij 6 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 16. Voor verblijf op het terrein wordt een gereduceerd tarief van 15 euro per persoon in rekening gebracht, in de bestaande faciliteiten. Eten gaat op basis van potluck en met groenten van ons eigen terrein.

 

Voor meer info: Permacultuur Centrum Nederland