Permacultuur jaaropleiding 2025

Wanneer

13/03/2025 - 05/03/2026    
10:30 - 17:00

Evenement type

Op 13 en 15 Maart 2025 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort.

Er is een groep op donderdagen en een groep op zaterdagen.

Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur? Je PDC (permaculture design course) doen? Tijdens een cursus gegeven door ervaren docenten op een centrale plek en voorzien van excursies ?

Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Hoofddocent is Maranke Spoor.

Lesprogramma

De jaaropleiding permacultuur bestaat uit 14 lesdagen inclusief joker/excursiedagen.

Elke lesdag heeft een thema. De eerste dag bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de dagen daarna wordt een specifieker thema uitgediept. In de nadere cursus-info staat het lesrooster waarin wordt beschreven wat de thema’s zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

Focus

Een pdc (permaculture design course) is breed. Ontwerpen van menselijke leefomgevingen is een belangrijke kern, maar tegelijkertijd ook maar een vorm, om met de principes van permacultuur aan de slag te gaan. Systemen ontwerpen die de ontwerpregels van de natuur volgen. Uiteindelijk is het in wezen een startkwalificatie/zwemdiploma op het gebied van ecologisch inzicht (ecoliteracy). Die biedt er zicht op, onderdeel van de oplossing te zijn, principes en wegen gebruikend die de duurzaamheid voorbijstreven om daadwerkelijk herstellend (regeneratief) aan de slag te komen.

“Permaculture is a set of design strategies for making decisions and a set of tools for arriving at sustainable solutions.”- Toby Hemenway

Plantenlessen De praktijk heeft geleerd dat velen vastlopen op een gebrek aan plantenkennis. Daar wordt tijdens deze opleiding aan gewerkt. Je hoeft geen bergen Latijnse plantennamen uit je hoofd te leren, tenzij je dat prettig vindt wellicht. Je leert wel planten herkennen en zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit je eigen omgeving, die je zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies. Met regelmaat wordt er een plantenfamilie beetgepakt waardoor je kennis op gestructureerde wijze steeds meer toeneemt.

Dit is handig voor hetgeen waar het uiteindelijk om draait: het vergroten van inzicht in de werking van de ecosystemen waarvan we een onderdeel zijn. Ecologie, in de zin van het observeren/bestuderen van het geheel, is voor de permaculturist dus een belangrijke kern. Bij het maken van ontwerpen, maar ook voor al het andere. Permacultuur wordt ook wel toegepaste ecologie genoemd.

Projecten
Er worden projectteams gevormd. Je gaat gedurende de opleiding werken aan een permacultuuruitdaging. Dit kan, afhankelijk van wat je wilt leren, van alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuin of meewerken op een bestaand bedrijf/project. Daarnaast is het in overleg mogelijk een niet-grondgebonden uitdaging te kiezen; zo is er bijvoorbeeld eens een korte film gemaakt over permacultuur. Aan het einde van de opleiding schrijf je een beknopt verslag over wat je gedurende het cursusjaar hebt geleerd, het eindverslag.

Vereisten certificaat Aan het eind van de opleiding krijg je het pdc-plus certificaat van Stichting Permacultuur Onderwijs als je aan de volgende voorwaarden voldoet: Je hebt maximaal 3 lesdagen gemist; je ontwerp/eindverslag is goedgekeurd.

Heb je behoefte aan meer informatie, of wil je even de docent spreken, neem dan gerust contact op ().

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur. Met of zonder voorkennis. Een permaculture design course (pdc-plus) is een soort van ecologische inburgeringscursus.

Cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

Wat gaan we doen?

Er wordt voor het praktische gedeelte gebruikgemaakt van diverse soorten werkvormen, waaronder observatie- en ontwerp-oefeningen, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt. Gemeenschappelijke ontwerpoefeningen die we samen in de groep maken. Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar. En je maakt een eindontwerp. Je kunt een eigen project hiervoor gebruiken, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig. Ook kun je ervoor kiezen om samen met een andere cursist of cursisten aan een project te gaan werken. Ook jouw lokale omgeving (waar die ook is!) of het terrein van De WAR biedt een goed uitgangspunt voor een rijke leerervaring. Het is geen vereiste dat je leerontwerp ook uitgevoerd kan worden. Je leert wat gepast is op kleine schaal en wat op grotere schaal, waardoor je schaalgrootte gaat begrijpen, en hierdoor vlot gaat zien wat een locatie nodig heeft.

Permies in permaproppersparadijs

Lunches

Tijdens deze opleiding werken we met potluck lunches; we eten doorgaans gezellig samen, van wat je meebrengt en wat anderen zo op tafel zetten, maar je even lekker ergens verstoppen kan altijd. Iedereen neemt dus iets te eten mee dat die graag eet, zo zijn diëten geen probleem.

Theorie

Mensen, kosten en certificering, locatie, looptijd