Permacultuur belevingsweek

Wanneer

02/08/2015 - 07/08/2015    
Hele dag

Waar

La ferme du Bois-le-Comte
Bois-le-Comte 1, Villers-devant-Orval, 6823
Kaart wordt geladen...

Begeleiding Bert D’hondt van het Voedselbos.

Ook nu al zin in een zomerweek permacultuur op een van de mooiste plekjes van België?

Omdat hoogzomer zo ongelofelijk mooi, boeiend en interessant is op een permacultuurboerderij, willen we komende zomer een week lang volop permacultuur beleven. We starten de dag telkens met een stevige ochtendwandeling waarbij we alles leren over vogelgeluiden, eetbare wilde kruiden, kijken en genieten naar al dat zoemende leven in en rond Orval. Je leert wilde kruiden kennen, proeven en waarderen. Na het wandelen doen we wat er in een zomerse permacultuurmoestuin te doen staat: wieden, mulchen, zaaien, oogsten,… Het geknipte moment om gouden tips op te steken over hoe je zo’n moestuin efficiënter kan maken. Er is heel veel ruimte om tijdens het samenwerken uit te wisselen over je eigen projecten, ervaringen. Hoe maak je nu supercompost, wanneer kan je welke groente zaaien en wat is het beste oogstmoment?We gaan ook op verkenning in de wondere wereld van planeten en tuinieren en kijken hoe we meer levensondesrteunende processen kunnen aantrekken en toelaten in ons tuinparadijs. We kunnen genieten van een steeds groter wordend voedselbos vol groot en kleiner fruit. Je leert hier hoe we dat eetbaar landschap verder kunnen onderhouden.
Hoe zat dat nu met zomersnoei? Welke eetbare bodembedekkers kunnen we gebruiken om onze gildes op te bouwen,…
Met of zonder grazers? Wie minder plaats heeft leert alvast hoe je een vlijmscherpe zeis kan hanteren om ook jouw tuin te onderhouden zonder lawaaiierige motoren. De zeisworkshop is optioneel en niet in de basisprijs inbegrepen; zie prijsinfo voor details. Deze workshop duurt 1 dag en omvat het volgende: korte inleiding (waarom zeisen, hoe wordt een zeis gemaakt), afstellen van de verschillende onderdelen van de zeis, aanleren van de werkbeweging (theorie en praktijk), leren wetten van het zeisblad, haren (vormen van het zeisblad – theorie en praktijk).
Afhankelijk van de interesse van de deelnemers kunnen we ook op zoek naar zomers nachtleven in en rond de moestuin en gaan we sterrenkijken, nachtvlinders bekijken en uiteraard veel gezellige vuurtjes maken.

Kamperen is sterk aangeraden om deze week tot een totaalbeleving te maken. Met  een groep permaculturisten maak je echt deel uit van het ecosysteem dat een ecologische moestuin is.