Lavendeldag zaterdag 8 juli en woensdag 12 juli 2023

Wanneer

08/07/2023    
10:00 - 17:00

Waar

destilleerwerkplaats INDEKOPERENKETEL
Alphensebaan 35, Gilze, NB

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Lavendeldag bij voedselbos de kleine tuin in Zundert en destilleerwerkplaats indekoperenketel in Gilze

Dit jaar hebben we een uniek programma samengesteld. In de ochtend gaan we op bezoek bij de kleine tuin in Zundert en in de middag gaan we lavendel destilleren. Een hele dag vol lavendel!

Deze lavendeldag is vooral geschikt voor mensen die zelf lavendel verbouwen en willen gaan destilleren en/of interesse hebben of bezig zijn met aromatherapie. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.

10:00 uur – 11:30 uur Rondleiding voedselbos de kleine tuin in Zundert

Je ziet hoe de lavendel groeit in het voedselbos. Je krijgt uitleg van Jacques en Rian over hoe zij de lavendel verzorgen in voedselbos de kleine tuin in Zundert.

Jacques en Rian hebben hier enkele jaren geleden lavendel geplant; een waardplant voor vele insecten en bijen. Het oogsten gebeurt dan ook half om half; een deel voor de insecten het andere deel voor de olie. Dicht bij het lavendelveld bevindt zich ook een bijenkorf met een bijenvolkje. Bovendien zorgt de lavendel voor nog meer biodiversiteit.

Eind juli of begin augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden, oogsten ze lavendel om er etherische lavendelolie en lavendelhydrolaat van te laten destilleren.

Na de rondleiding rijd je naar de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze.

13:00 uur – 17:00 uur workshop Lavendel destilleren in de destilleerwerkplaats in Gilze

Bij deze workshop ligt de focus op lavendelolie en de techniek van stoomdestilleren. Henk geeft uitgebreid uitleg over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

Vanaf het vullen van de ketel tot aan het plakken van de etiketten op de flesjes kan je het hele proces meemaken. Je komt niet alleen kijken en luisteren; destilleren gaat vooral over ruiken. Daarom doen we een geursessie met verschillende soorten etherische olie van lavendel.

De lavendeldag kost € 95,- per deelnemer.

Inbegrepen zijn:

– soep en salade bij aankomst,

– verse kruidenthee met wat lekkers,

– een flesje etherische olie en hydrolaat,

– toezenden van de syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.

De workshops worden gegeven in de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB.

We gaan uit van maximaal 10 deelnemers per workshop.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met circulair geld van Circuit Nederland.

Mail je vragen naar 

 

Aanmelden: indekoperenketel.nl/lavendeldag/