Permacultuur principes: denkgereedschap in tijden van verandering
David Holmgren – medeoprichter permacultuur
Tijdens deze jaaropleiding permacultuur leer je wat permacultuur is en hoe je het kunt toepassen in je leven.
- Zie je dat het in de wereld een andere kant op gaat dan je zou willen?
- Maak je je zorgen over het klimaat?
- Maak je je zorgen over je voedsel?
- Voel je je klein en onmachtig en zou je graag zelf iets willen veranderen?
Dan is deze opleiding geknipt voor jou!
Inhoud jaaropleiding permacultuur
Met deze jaaropleiding helpen wij je je idealen te realiseren. Denk aan een voedselbos, een eetbare tuin, een buurtinitiatief of een ecodorp. Je maakt tijdens de opleiding een veerkrachtig en realistisch ontwerp. Je ontwikkelt een strategie om je ideeën uit te voeren.
Iedereen kan een positieve invloed op de wereld hebben. Het is alleen vaak moeilijk om te weten waar je kunt beginnen. Permacultuur is een ontwerpsysteem om je leefomgeving vorm te geven. Het biedt je een kaart en een kompas om stap voor stap jouw groene idealen te realiseren.
Permacultuur is gebaseerd op patronen en processen in de natuur. Het helpt je om met de natuur mee te werken in plaats van er tegenin. Met permacultuurontwerp geef je vorm aan je leven, jouw omgeving en tenslotte aan de wereld.
Waar ga je mee naar huis?
We gebruiken permacultuur als ontwerpmethode. De opleiding is afwisselend en ervaringsgericht. Via actief leren krijg je:
- handvatten om je onmacht om te zetten in positieve actie
- inzicht in toepasbare patronen uit de natuur
- kennis over de werking van ecosystemen en de toepassing daarvan in jouw eigen leven
- een netwerk van gelijkgestemden om van elkaar te leren, na de cursus kun je hierop terugvallen
- een duidelijk doel en een strategie om daar te komen.
Ervaringen
Katharine heeft in de permacultuur jaarcursus mijn kijk totaal veranderd. Zo was er in mijn moestuin bijvoorbeeld een bramenafscheiding die heel veel schaduw gaf. Katharine liet mij zien hoe je de tuin daar op kunt afstemmen en er juist je voordeel mee kunt doen. Ook de kringlopen sluiten en de relaties tussen alle elementen versterken in de tuin waren belangrijke eye-openers. Dat het heel belangrijk is voor ogen te houden hoeveel energie je erin wilt steken en dat je altijd heel veel tijd aan observeren moet besteden; hoe is het daar op die plek met die grond en die omstandigheden. Experimenteren heb ik geleerd in de pdc; kijk maar en probeer maar en als het niet lukt, doe dan wat met deze feedback. Ten slotte was het ook nog heel bijzonder om erachter te komen dat permacultuur niet alleen over tuinen gaat maar (juist heel erg) over mensen.
Wie zijn de docenten?
Katharine Hone
Ik ben in 1968 in Engeland geboren en woon sinds 2000 in Nederland. Sinds mijn kindertijd ben ik bezig met tuinieren, natuur en met dieren. Sinds 1996 werk ik in het onderwijs en geef ik les aan zowel kinderen (basisonderwijs) als aan volwassenen.
In 2011 heb ik een permacultuur-buurttuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle opgezet. Daar werk ik tegenwoordig met alle leeftijden, van peuters tot jongeren tot gepensioneerden, in en rond de tuinen.
Ik werk als permacultuur-ontwerper en begeleid mensen bij het opstarten van moestuinen en permacultuur projecten.
Daarnaast geef ik regelmatig korte cursussen en workshops op het gebied van permacultuur.
Stefan Hanstede
Ik ben in 1966 geboren in Denekamp, een dorp in Twente. Als kind groeide ik op met de keuterboerderijtjes van mijn opa’s. Mijn opa’s waren qua voedselvoorziening zelfvoorzienend. Wij aten dus groente uit eigen tuin, brood van eigen granen en eieren en vlees van eigen dieren.
Sinds 1996 werk ik als coach en trainer op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Sinds 2013 doe ik dit op basis van permacultuur. Ik ben nauw betrokken bij drie projecten. Ik ontwikkel een natuurlijke boerderij op basis van permacultuur. Samen met Stichting De Geboortenis, ontwerp ik een natuurlijk geboortecentrum, omringd door een voedselbos. Bovendien begeleid ik boeren naar herstellende landbouw.
Praktische informatie
De jaaropleiding vindt plaats in Geesteren en bestaat uit drie weekenden en zes lesdagen op een zaterdag. De start is in oktober 2017. Je betaalt € 1020,00 (inclusief BTW).
We werken in kleine groepen en hebben maximaal 16 plaatsen. De jaaropleiding zit daardoor snel vol. Wees op tijd want vol is vol.
Wij helpen je bij het vinden van een geschikte plek als je in Geesteren wilt overnachten.
Informatie Ochtend 16 september