De cursus Samenvoorzienend Voedsel Verwerken – ook wel liefkozend heksendriedaagse voor mannetjes- en vrouwtjesheksen genoemd – is een reeks van 3 HuiskamerSessies.
De lesdagen zijn van 10:30 tot 16:30 uur, waarin we samen voedsel gaan fermenteren, drogen, wecken e.d… uiteraard wordt de praktijk doorspekt met theorie, diverse weetjes en proeverijen. Deze cursus is in de keuken/woonkamer van permacultuurdocent Maranke Spoor, dus in een extra kleine groep van ongeveer 5 cursisten, met heerlijk veel praktijk. Deze locatie in Amersfoort is goed bereikbaar zowel met het OV als per auto of fiets. Voor de cursus begint ontvang je een bericht met de laatste praktische informatie.
Na eerdere reeksen in 2016, 2017 & 2019 is er weer een nieuwe reeks in 2024:
- Woe 16 Okt, Woe 13 Nov en Woe 4 Dec 2024.
Tussen de lesdagen zitten steeds twee of meer weken; zo krijgt wat we maken tijd om te rijpen en ben je niet een reeks dagen achtereen van huis! Interesse, of na het lezen van deze pagina nog vragen? Laat het even weten via .
Zelf je voedsel verwerken, heks m/v worden? Hoe doe je dat nu? Hoe zorg je dat je voedsel, op gezonde wijze, veel langer bewaren kunt, zodat je er wel weg mee weet als je opeens een flinke oogst uit je tuin hebt, of anderszins tegen overvloed aanloopt? Welke techniek gebruik je wanneer, en waarom? Hoe verwerk je zelf thuis op veilige manieren? Hoe stoppen we de overvloed die de zon in de zomer levert in een potje? Wat is passend, in welke situatie?
We gaan drogen (waaronder fruitleer maken), inmaken/wecken en niet te vergeten fermenteren… Kortom: mogelijkheden te over, waarmee deze training de heks van nu weer vertrouwd maakt. Naast het beetpakken van bovenstaande vragen, gaan we in deze verdiepingsdagen vooral ook lekker veel praktisch aan de slag, en valt er van alles te proeven! Bovendien krijg je iedere dag wel wat lekkers mee naar huis
Enkele veelgestelde vragen beantwoord
Wat zeggen oud-cursisten?
“Ik heb de cursus als zeer inspirerend ervaren, ben zelf hierdoor nu druk bezig met mijn oogst verwerken. Heel praktisch met een uitgebreide uitleg erbij en door een zeer ervaren docente. Zowel als docente ervaren als als super oogstverwerkingsheks. Prettige, persoonlijke sfeer in kleine groep in eigen huis. Doen!!!!” Anja Stork
“Prima aanvulling op de webschool!” Cora Mulder
Je krijgt erg goed te eten, zeggen andere eerdere deelnemers, door de proeverijen en de geïntegreerde lunch. Daarnaast leer je, op rustige wijze, heerlijk veel in een relatief korte tijd. Cursisten prijzen verder de aanpak, het rustige werken met verweving van praktijk en theorie, en merken dat er veel meer beklijft dan ze gewend zijn van cursussen, ook allerhande, eindeloos duurdere traingen, van vergelijkbare duur.
Het thema ‘Bewaren’ in onze jaaropleiding permacultuur wordt vaak zeer gewaardeerd. Het vaarwel zeggen aan pakjes en zakjes leidt, zo ervaren we steeds, tot hartstikke veel mogelijkheden om voeding te kiezen die bij jou past. Uit die ervaringen is deze reeks huiskamer-keukenworkshops geboren.
Veelgestelde vragen: Waarom noem jij jezelf een heks? En waarom zou een ander dat ook willen worden?
Ik zie het nu als een geuzennaam. Vroeger was het een wijs iemand die gevreesd werd o.a. vanwege de kracht die uitging van kennis en ervaring. Kennis en ervaring die ik graag met je deel.
- Vele handen maken licht werk: ervaar hoe leuk het is samen te zorgen voor goed eten…
- Zelf je voedsel verwerken is doorgaans prettig werk; het kan je een gevoel geven van echt leven.
- Kennis bestaat in uitwisseling tussen personen en tussen culturen: ik wil graag delen wat ik in mijn leven hierover heb geleerd, geoefend en gestudeerd.
- Deze 3 daagse bestaat net als alle andere cursussen van Stichting Permacultuur Onderwijs uit een mix van theorie en praktijk.
Prijs: 350 florijn/euro (vrij van btw), voor mensen of organisaties met minder 250 florijn/euro, voor mensen of organisaties met meer is het steuntarief 450 florijn/euro.
Inschrijven: Inschrijven kan via Maranke(apenstaartje) PermacultuurOnderwijs.nl
Deze lesdagen zijn inclusief lunch. Vanwege mogelijke diëten/voedselallergieën bestaat de lunch uit losse onderdelen. We eten dus gezellig samen tussen de middag. Mocht je zelf iets mee willen nemen, om in een specifieke eigen voedingsbehoefte te voorzien, dan wel om te delen, dan is dat altijd goed!
Stichting Permacultuur Onderwijs heeft geen winstoogmerk. Nog vragen? Mail me op
Over Maranke
Permacultuurdocent Maranke Spoor verwerkt al jaren een groot deel van haar voedsel zelf. In Marankes permacultuuropleidingen is het een onderdeel dat zoveel enthousiasme heeft opgeroepen dat deze verdiepings 3-daagse er gekomen is. “Dááág, pakjes en zakjes…” En niet te vergeten, bijvoorbeeld in het geval van lacto-fermentatie: “Welkom, bevriende micro-organismen!”
- Meer over Maranke kun je hier vinden: MarankeSpoor.nl/Maranke
- kijk ook eens naar deze blog over vaste planten eten
- of deze blog over fermenteren
- Of deze blog over verzadigend eten