Open introductie middag
zondag 4 september op Eetbaar Park
Kennismaken met Permacultuur? Dat kan op zondagmiddag 4 september!
Permacultuurdocenten geven u inzicht in de opzet en inhoud van de workshops en cursussen van komend najaar en winter door middel van korte presentaties en introducties.
Het aanbod voor het komende cursusjaar is groter en diverser dan ooit. Voor wie Permacultuur nieuw is als voor wie er al mee vertrouwd is, is er een uitgebreid aanbod.
Deze middag kunnen belangstellenden gebruiken om eens dieper te duiken in de verschillende toepassingsmogelijkheden van Permacultuur en vertrouwd te raken met deze natuurlijke en natuurrijke manier van voedselproductie.
Wat kan er in uw achtertuin, in Den Haag en in Afrika?
Men kan ook kennismaken met enkele van Eetbaar Park’s medewerkers en ontdekken hoe men dit project kan steunen (bij voorbeeld als vrijwilliger of donateur).
Kosten: geen, donaties natuurlijk welkom Reserveren voor enkele van de presentaties is gewenst. Dat kan op de website: klik hier…
Dagindeling OPEN INTRODUCTIEMIDDAG:
Permacultuur
De naam Permaculture is een samentrekking van permanent en agriculture en betekent zoiets als duurzame landbouw. In feite is het veel meer. Het is een manier om onze leefomgeving zodanig in te rechten en te onderhouden dat we op een verantwoorde manier in onze voedsel- en engerieproductie kunnen voorzien. De natuur is daarbij het voorbeeld. De principes die de natuur zelf gebruikt om duurzame, veerkrachtige ecosystemen neer te zetten, die duizenden jaren overeind kunnen blijven, zijn in de Permacultuur vertaald naar de 10 ontwerpprincipes. Aan de hand hiervan kunnen we leren onze eigen omgeving zo in te richten dat het goed is voor de Aarde en goed voor de mens. Het is samenwerken met de natuur (en haar niet bestrijden). Permacultuurcentrum Den Haag organiseert al meer dan 8 jaar cursussen en workshop Permacultuur. Voedselproductie is daarbij de eerste focus.
De meeste activiteiten vinden plaats op Eetbaar Park in het Zuiderpark (bij stadsboerderij en Milieu Servicepunt).
12.00u.
doorlopend bezoek Eetbaar Park
–
12.30-12.45u.
Snoeien en stekken / EHBO-kruiden
Suzanne Luppens Permacultuur
12.45-13.00u.
Composteren en wormcompostbak
Menno Swaak
13.00-14.00u.
Praktische Permacultuur
Taco Blom
14.15-15.15u.
Uitleg workshops en cursussen: Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen Oogstverwerking Voortzetting kleine tuinen Enten en vermeerderen fruitgewassen Tuin permacultuur-klaar maken Permacultuur Jaarcursus 2017 Natuurlijk bijen houden
Taco Blom
14.30-15.00u.
Korte rondleiding Eetbaar Park
mederwerker E.P.
15.30-16.30u.
Africa Wood Grow
Roeland Lelieveld
16.45-17.00u.
Vrijwilliger worden op Eetbaar Parken
Tuinbeheerder E.P.
17.00u.
gezellige afsluiting
–
Voor enkele van de presentaties wordt aangeraden te reserveren. Lees meer…
Speciale gast deze middag is Roeland Lelieveld, oprichter van Africa Wood Grow, een duurzaam bosbouw-project in Kenia. Op een totaal uitgeput stuk land zijn al meer dan 10.000 bomen geplant en worden groenten verbouwd. Roeland kreeg in 2014 de Simon Jelsma Award 2014 van Oxfam Novib.
Agenda September-December 2016
Hieronder in het kort de activiteiten op datum en in de agenda op de website.
zo 4 sep. – Introductiemiddag – presentaties, uitleg, rondleiding
za 10 sep. – Wormencompostbak opzetten – workshop
za 24 sep – Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen– start cursus
za 01 okt – Oogstverwerking – workshop
wo 12 okt – Voortzetting kleine tuinen – workshop
za 15 okt – Snoeien en Stekken van bessen en frambozen– workshop
za 12 nov – Enten en vermeerderen van fruitgewassen – workshop
za 21 jan – Tuin permacultuur-klaar maken – workshop
wo 25 jan – Permacultuuropleiding (PDC) – start jaarcursus
Tuindagen, dagen dat u op de tuinen van Eetbaar Park kunt bezoeken en desgewenst meehelpen: zie onderaan deze mail. Graag tot ziens op één van de tuinen of bij activiteiten