workshop met Taco Blom
Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
Enten
Dat wordt toegepast om de eigenschappen (bv. smaak, oogsttijd, bewaarbaarheid) van een boom te behouden. In deze workshop wordt dieper ingegaan op het hoe en waarom, wanneer wel en wanneer hoef je niet te enten. Ook hoe je het beste kunt enten komt aan bod. Je leert enten, zowel in theorie als in de praktijk, want je gaat naar huis met een eigen appel-, peren- of indien beschikbaar een tamme kastanje- of mispel-ent. Een afhankelijk van beschikbaarheid.
Zou je appelpitten gebruiken om je boom te kweken, dan weet je niet wat voor een appel je krijgt: groot, klein, zoet, zuur.
.. Door een takje te nemen van een boom waar je de kwaliteit van waardeert en die te enten op bijvoorbeeld een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen, bereik je de beste resultaten.
Je hebt met enten ook controle over de grootte en groeisnelheid van de boom.
Om-enten
We gaan in deze workshop als praktijk voorbeeld een sierappel om-enten met verschillende rassen, zodat er verschillende smaken en oogstmomenten van dit boompje komen.
Kleinfruit en hazelnoot vermeerderen
Om productiviteit van je bessen-, bramen- en frambozenstruiken te bevorderen is wat zorg nodig, zoals snoeien. Dat de takken die je weghaalt door stekken weer nieuwe planten kunnen opleveren is mooi meegenomen. Ook afleggen als vermeerdering komt aan de orde.
Snoeien.
Een fruitboom groeit in de regel het best, als ie niet (nooit) gesnoeid is en wordt. Dat wil niet zeggen dat bv afgebroken takken deze niet wat zorg nodig hebben of dat in bijzondere gevallen zoals kleine oppervlakken je de boom wilt leiden langs muur of hek. Dan wordt toch wat gesnoeid.
Fruitgewassen in een permacultuurtuin
Belangrijk in een permacultuurtuin is het werken met plantengilden, planten en plantfamilies die elkaar steunen en versterken. Vaak zal in een ontwerp voor een tuin in Nederland fruitbomen als uitgangspunt genomen worden met daarom heen de bijbehorende gilden. Zeker in een voedselbosrandtuin zullen fruit- en notengewassen ruim aanwezig zijn. De kunst is om tot de juiste keuze te komen en je tuin met inzicht en kennis op te zetten en onderhouden.
Deze workshop helpt je daarbij.
Taco Blom
Is Permacultuur ontwerper maar ook leraar. Hij adviseert en legt Permacultuur tuinen aan in binnen en buitenland. Hij is van kinds af aan opgegroeid met bomen, struiken en kruiden en werkt er al meer dan 25 jaar beroepsmatig mee. Dit deed hij in zowel de gangbare land- en tuinbouw als in de biologische en de laatste 7 jaar in Permacultuur. Permacultuur is voor Taco een logische stap verder; Nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren.
Enten en vermeerderen van fruitgewassen
Workshop met Taco Blom
zondag 26 januari 2020, 10.00-17.00 uur
kosten: € 75,- incl. verzorging en ent, entmes en gebruik entwas of tape.
of € 60,- voor minder draagkrachtigen
Enige kennis van Permacultuur aanbevolen!
Aanmelden: Aanmeldformulier
Organisatie:
Permacultuur Nu / Permacultuurcentrum Den Haag
Permacultuurcentrum Den Haag
06-26130464
Locatie:
Eetbaar Park (Zuiderpark)
ingang poortje achter benzinestation Vreeswijkstraat. Indien op slot bel 06-26130464.
Klik voor routebeschrijving