Denken als een ecosysteem

Wanneer

07/04/2018    
10:00 - 17:00

Waar

Eetbaar Park (Zuiderpark)
Achter benzinestation Vreeswijkstraat, Den Haag

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Permacultuur voor je persoonlijke en sociale leven.

workshop met Lien de Coster
zaterdag 7 april 2018

Hoe werkt een ecosysteem en wat kunnen we daarvan leren? Deze dag is in een introductie in een aantal van de basisprincipes en patronen van de natuur. Samen verkennen we hoe we ze kunnen toepassen in ons persoonlijke, professionele en sociale leven en dat in harmonie met onszelf, elkaar en de aarde.
Je verdiepen? Check het boek ‘Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven’, de Nederlandse vertaling en bewerking van Looby Macnamara’s ‘People & Permaculture’. Dit boek is ook te verkrijgen op de workshop.

Sociale permacultuur

Permacultuur staat voor een manier van leven en bouwen aan een ‘permanente cultuur’. Het uitgangspunt is het besef dat alles verbonden is met elkaar en wij als mens onlosmakelijk deel uitmaken van de cyclische processen van de natuur. Dit komt sterk naar voren in de drie ethische principes die centraal staan in permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, en eerlijk delen.
Permacultuur is ook een ontwerpmethode. Die werd lange tijd vooral toegepast op tuinen. Het voedselbos, een eetbaar bos, is een gekend voorbeeld van een dergelijk permacultuursysteem. Intussen is er ook sociale permacultuur.  Hieruit volgen toepassingen op sociale en mondiale systemen, met onder meer succesen in persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, gebalanceerde relaties en teams, projectontwikkeling, socio-culturele initiatieven, gemeenschapsopbouw en het scheppen van een overvloedscultuur.
Permacultuur werkt systemisch, holistisch, creatief en is oplossingsgericht. Het integreert onze voorouders en de toekomstige generaties in ons verhaal van vandaag en reikt handvaten aan om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan.

Lien de CosterLien de Coster
“Ik vind het fantastisch om te leren. Mijn leven lang heb ik al het geluk de kans te hebben dat te doen. Ik dank al mijn leraren en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat ik steeds verder kan groeien.
Mijn werk heeft een stevige academische basis dankzij mijn master Engelse en Zweedse taal- en letterkunde (universiteiten van Gent & Stockholm), master journalistiek (Erasmushogeschool Brussel) en master conflict & development (UGent).
Daarnaast heb ik een brede training om mensen te mentoren op weg naar een bezield leven:
– de Corepower methode voor persoonlijk leiderschap (master-teacher)
– permacultuur ontwerp (Permacultuur Ontwerp Cursus in het Voedselbos in Belgie en People & Permaculture Ontwerp Cursus bij Looby Macnamara in Engeland)
– wildernis solo’s (oa een sacred passage & advanced awareness training bij John P. Milton in de VS)
– sjamanistische training, met een focus op Noordwest-Europa (bij Linda Wormhoudt, basisopleiding, vrouw van de wegen en rouwvrouw)
– chi kung, met een focus op healing (standing like a tree traditie, bij Cosima Scheuten)
– kennis van de tarot (Felice Derkinderen)
– School of Myth (dr. Martin Shaw, Engeland, 2018).

Als schrijver ben ik altijd betrokken geweest. Het hoogtepunt van mijn korte journalistieke carriere was een reis van twee maanden lang door Centraal-Amerika met als doel verslag uitbrengen van de vooruitgang van de millenniumdoelen. Ik ben allround non-fictie schrijver en ben betrokken geweest bij verschillende boekprojecten als copywriter, eindredacteur of vertaler. (oa ‘Persona non Grata’, ‘CorepowerZelfsturing vanuit je Kern‘. ‘Trauma in Organisaties‘, ‘Permacultuur in je persoonlijke & sociale leven‘…) Als dichter maak ik deel uit van de Amsterdamse Myths and Music community waarmee ik maandelijks optreed.  In 2017 heb ik vier maanden doorgebracht boven de poolcirkel in het gebied van de inheemse Sami, met een reeks Arctische gedichten als resultaat. Mijn blog ‘Why Wild’ is een verkenning van hedendaagse uitingen van wildheid en creatieve, opbouwende manieren van leven.

Ik begon op een informele manier met het begeleiden van groepen als tiener, onder meer met de coordinatie van acties rond bootvluchtelingen voor Amnesty International en het begeleiden van sessies improvisatietheater. Als Leaves of Lien heb ik diverse mensen doorheen Europa begeleid sinds 2012. Ik begeleid jaarlijks wildernis solo’s, heb permacultuurcursussen gegeven met een sociale focus op verschillende plekken en heb ervaring opgebouwd als natuurverbinder en gemeenschapsbouwer via het 8 shields model (op en buiten de Art of Mentoring, VK).”

Denken als een ecosysteem

workshop met Lien de Coster
zaterdag 7 april 2018, 10.00-17.00 uur

kosten: € 75,-  incl. koffie, thee en soep bij de lunch (die je zelf meeneemt)
Aanmelden: aanmeldformulier

Organisatie: Permacultuur Nu! / Permacultuurcentrum Den Haag
06-26130464
www.permacultuur.nu

Locatie: Eetbaar Park (Zuiderpark)
ingang poortje achter benzinestation Vreeswijkstraat. Indien op slot bel 06-26130464.
Klik voor routebeschrijving