Bos – voedselbos rondleiding bij Het Voedselrijk, Ede-Wageningen

Wanneer

23/06/2024    
14:00 - 16:00

Waar

Voedselbos Het Voedselrijk -
Omgeving bosbuurt, Bennekom

Evenement type

Kaart wordt geladen...
 • Ben je benieuwd om eens een voedselbos in het echt te zien, om te horen en ervaren wat het is en wat erbij komt kijken?
 • Heb je misschien zelf plannen voor een voedselbos in het bos?
 • Of wil je weten wat er gebeurt in de stad of op het platteland?
 • Wees van harte welkom in het bos, laat je inspireren!

In het groeiseizoen (eind maart- oktober) is er elke maand een rondleiding door voedselbos Het Voedselrijk, in de bossen van Ede, omgeving Wageningen.

Het Voedselrijk is een project van Malika Cieremans, voedselbos-pionier met 25 jaar ervaring. Nu docent en ontwerper/adviseur in haar onderneming CircleEcology voedselbossen en eetbaar groen.

In de rondleiding deelt ze haar passie en ervaring over voedselbossen, geïnspireerd op de kracht en veelzijdigheid van natuur, en hoe we daarmee kunnen samenwerken. Hoe vertaal je dat naar ontwerp, achtergrond, doelen, aanpak van het voedselbos? Je leert praktische weetjes over bodem, water, beheer, aanplant, wat er te proeven en oogsten valt (tzt) etc. etc. En er is uitgebreid ruimte voor je eigen vragen en afwegingen.

 

Uniek aan voedselbos Het Voedselrijk:

Van bestaand bos naar voedselbos
Uitgangspunt is een bestaand bos, met voornamelijk dennenbos en andere naaldbomen, een monocultuur productiebos. Sinds 2019 wordt deze 3,4 hectare omgevormd naar een natuurrijk, vitaal bos met een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden met allerlei hoogtelagen, leeftijden en functies voor natuur en mens.

Herstel van gedegradeerde grond
Tot ca. 1950 was dit perceel en de wijde omstreken “woeste gronden”, met stuifzand, schrale heide en een enkele schaapskooi. Na eeuwenlange uitputting is de bodem heel verarmd. En door de naaldbomen en zure regen is hij ook nog eens enorm verzuurd.
We brengen de bodem en het hele bos opnieuw tot leven, door een combinatie van inzichten, methodes en technieken uit de bosecologie, natuurvolgend bosbeheer, permacultuur en voedselbossen. En door te luisteren en kijken naar het bos zelf.

 

Rondleiding: kleine groepen, volop aandacht

De groepsgrootte van de rondleiding blijft beperkt, om het bosleven niet te verstoren en om het verhaal van het bos met aandacht te kunnen ervaren.

Kinderen, honden?

Deze rondleiding is niet geschikt voor kinderen, daarvoor is het te lang rustig luisteren en kijken. En het bos is kwetsbaar, dus zomaar rondlopen en spelen gaat niet.

Voor de rust van het wild dat hier leeft, willen we geen honden in het bos.

 

Programma

Kijk bij de datum-opties (onderaan) voor de starttijd voor die dag.

 • Vanaf 13.45u aankomst (adres en route worden toegestuurd na aanmelding)
 • 14.00u Start rondleiding,
 • Halverwege: koffie, thee en versnapering
 • Vervolg rondleiding, ruimte voor vragen
 • Ca. 16 uur Gezamenlijke afronding

 

Kosten

 • We vragen een bijdrage van €17,50 p.p.
 • Deze prijs is een richtlijn, wat het ons in redelijkheid mogelijk maakt om deze excursies te kunnen blijven aanbieden en het bos te onderhouden.
 • Wil je er heel graag bij zijn, maar is geld een drempel? Neem gerust contact op, dan kijken we wat we kunnen bieden.
 • Wil je de continuïteit en ontwikkelingen van het voedselbos een extra steuntje in de rug geven, en mensen met een krapper budget ook de kans geven om aan te haken? Dan is een extra donatie van harte welkom.