Uniek !
Herboristerie Helianthus stelt u een unieke kennismakingsreeks voor
met 8 toonaangevende permacultuurprojecten in Vlaanderen.
Wat is Permacultuur ? 8 projecten, 8 voordrachten Permaculturisten, Wie zijn ze ? Wat doen ze ? Wat drijft hen ?
– De 8 permacultuurprojecten stellen hun project aan u voor : hun werking, de activiteiten die ze inrichten, ze leggen accenten, gaan dieper in op permacultuurthema’s die hun na aan het hart liggen.
– 1 dagdeel gaat binnen door, 1 dagdeel buiten, waar ze de theorie aftoetsen in onze permacultuurtuin in wording.- In samenspraak met de deelnemers kan er een vervolgtraject uitgewerkt worden : bezoeken aan de projecten, workshops, voordrachten ‘on demand’, eventueel een 2e deel met andere projecten.
– Het zal ook mogelijk zijn ‘permacultuur’planten aan te kopen . Tegen het einde van de reeks kan u bij de verschillende projecten planten bestellen. Herboristerie Helianthus zal de aanbiedingen, bestellingen, afhaling en betalingen centraliseren. Wij sturen u tijdig alle catalogen, last-minute aanbiedingen door zodat u vanaf 20 maart met uw planten onmiddellijk aan de slag kan.
Praktisch :
inschrijven via mail naar en overschrijving van saldo op
rekening nr. 001 1170924 16 (IBAN BE72 0011 1709 2416)
met vermelding van : ‘permacultuur + uw naam + uw e-mailadres’
Kostprijs voor de reeks € 180,- koffie , thee en soep inbegrepen.
Snel inschrijven, plaatsen zijn beperkt !
Locatie : Herboristerie Helianthus Brembosstraat 40 1800 Vilvoorde Houtem-Bos www.herboristje.be
Piet, Lucrèce, Taco, Diderik, Steven, Liesbeth, Marc, Herman en Marc, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen, voorzien voldoende tijd om al uw vragen te beantwoorden.
Google ze alvast !
1.Yggdrasil www.yggdra.be Een didactisch – ecologische ontmoetingsplaats voor permacultuur. Piet en Lucrèce, de pioniers van permacultuur in Vlaanderen hebben samen het ontstaan gegeven aan het project Yggdrasil waar zowel theorie als praktijk aan bod komt. Ze willen u in de praktijk laten zien hoe je tuin te laten groeien tot een plek om van te genieten, en tegelijk voedsel en kruiden te kweken op een manier die de natuur ondersteunt. Zoon Frank Anrijs is in 2012 in het project ‘Yggdrasil’ gestapt. www.natuurlijkemoestuin.be
2. Taco Blom is permacultuur ontwerper maar ook leraar. Hij adviseert en legt permacultuur tuinen aan in binnen en buitenland. Hij is van kinds af aan opgegroeid met bomen, struiken en kruiden en werkt er al meer dan 25 jaar beroepsmatig mee. Dit deed hij in zowel de gangbare land- en tuinbouw als in de biologische en de laatste 10 jaar in permacultuur. Permacultuur is voor Taco een logische stap verder. Nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren. Taco is ook de drijvende kracht achter www.samenland.be en het permacultuurfestival www.permacultuurfestival.eu
3. De Woudezel Diderik Clarebout. De woudezel is een proefproject rond voedselbos- en permacultuur. Er worden workshops- en rondleidingen rond dit onderwerp georganiseerd. Het 5 ha grote gebied is in evolutie van reguliere landbouw naar een meer natuurgerichte, herstellende landbouw. De focus ligt dan ook niet enkel op de economische functie (bessen- en plantenverkoop) maar op de integratie van de sociale, educatieve en ecologische functie. De zoektocht naar een leven dichter bij de natuur en het streven naar zelfvoorzienend leven vormt de basis van het project. Diderik kweekt heel wat gekende en minder gekende soorten wilde eetbare planten, permacultuur planten- en specialiteiten.
4. Mier www.mier.be Mier vzw is het geesteskind van Heidelien en Steven, twee interieurarchitecten die in 2005 al hun creativiteit botvierden op de renovatie van hun huis. Toen het budget op was, begon het pas écht interessant te worden. Ze stapten over op het gebruik van recuperatie-materialen en stelden vast dat dat eigenlijk veel plezanter was. Mier was geboren. Intussen hebben ze een waar mierennest uitgebouwd. Ze proberen er allerlei zaken uit op vlak van voedsel- , water-, en energievoorziening, in en rond het huis. Doel is te evolueren in de richting van een goed functionerend autonoom systeem. Ze werken steeds vanuit gesloten kringlopen. De recuperatie van “afvalstromen” staat centraal.
5. De Weegbree www.deweegbree.be Liesbeth Sels. De Weegbree is een woongroep van 11 volwassenen (en 3 kinderen) met een gemeenschappelijke visie en missie. We bestaan 13 jaar ondertussen en we groeien nog steeds naar meer (samen)zelfvoorzienendheid en een harmonieuze samenleving. We laten ons inspireren door oa. permacultuur en de transitie-beweging. In 2012 richtten we een vzw op om onze doelstelling ook naar buiten toe meer uit te dragen. We trachten een ontmoetings- en oefenruimte te zijn om samen antwoorden te zoeken op de uitdagingen en kansen van deze tijd (piekolie, klimaatverandering, de huidige economische situatie…) . Concreet betekent dit dat we allerlei activiteiten, cursussen, workshops organiseren rond transitie, zelfvoorzienendheid (skills en ambachten leren), (sociale) permacultuur, maar tevens zweethutten, zangcirkels ea activiteiten om ook de innerlijke transitie te ondersteunen komen aan bod. Sinds 2 jaar zijn we gestart met het ‘Samentuinproject het voedselbos’. Mensen uit de stad komen hier hun groentjes kweken en werken mee aan de realisatie van het voedselbos.
6. Herman Dierickx Thema : ‘natuur in de permacultuurtuin’, met inzichten in het samengaan van beide elementen. Dat impliceert een combinatie en verweving van die natuur met de moes- en siertuin, met een versterking van het plaatselijk ecologisch systeem. °- kort stappenplan om efficiënt in te spelen op de plaatselijke situatie (belang van bodem/klimaat/ecologie/biologie) °- hoe trekken we natuur aan, en hoe vergeten we ook de minderbedeelden en minder aaibare soorten niet? °- welke hulpmiddelen kunnen we daarvoor gebruiken, en welke worden wel aangeprezen maar zijn minder efficiënt? °- de do’s en dont’s van de ecologische permacultuurtuininrichting komen uitvoerig aan bod. °- veel praktijkvoorbeelden vanuit mijn ervaring op het terrein (zowel in tuinen als in natuurgebieden en zelfs op industrieterreinen) °- we bekijken enkele interessante boeken.
7. Bessen Proef’tuin www.proeftuin.eu ‘Proef’tuin is een kleinschalige kleinfruitkwekerij met een groot assortiment. Marc Geens en Greta Crauwels hebben een collectie van ruim 600 verschillende eetbare bessen en bijzondere fruitsoorten. Met 10-tallen variëteiten van rode, witte, roze, blauwe en zwarte bessen, bijna 200 kruisbessenrassen, meer dan 70 ziektetolerante druivenrassen, pawpaw, kaki, saskatoon, honingbes, jostabes, prairiebes, framboos, veenbes, hazelnoot en nog veel meer waaronder kiwibessen. Naast de evaluatie van de rassen doen ze ook aan veredeling.
8. Villa VanZelf www.villavanzelf.be Marc Van Hummelen en Sandra Roobaert
De permacultuur-principes vormden aanknopingspunten die geleidelijk in heel onze levensstijl
doordrongen. Niet alleen meewerken met de natuur in je moestuin of voedselbos dus, maar ook
meewerken met je eigen natuur, op allerlei vlakken. Dat gaat tegelijk over de complexiteit van samenhang – we zijn niet in stukjes op te delen, alles heeft met alles te maken – en over (terugkeren naar) eenvoud.
Programma / data :
Zaterdag 9 januari 2016 9.30 – 15 u. Yggdrasil
Wat is permacultuur en hoe passen Piet en Lucrèce dit toe in hun tuin. Wat is de bedoeling van hun project ? De permacultuurprincipes komen aan bod in de loop van de voor- en namiddag, gespreid en gekoppeld aan de praktijk. De klemtoon zal vooral liggen op hoe zij dat toepassen om voedsel te kweken.
+ ! tuin ! aangepast schoeisel voorzien.
Zondag 24 januari 2016 14 u. Bessen Proef’tuin Marc Geens zou willen ingaan op hoe hij tot de Bessen proef’tuin is gekomen (marktniche), waar zijn aandachtspunten zitten en hoe een kleinschalige kwekerij kan werken volgens de permacultuurconcepten.
Zaterdag 30 januari 2016 10 u. De Weegbree
Liesbeth zal het voornamelijk hebben over sociale permacultuur, het samenwonen/leven, het samenvoorzienend worden en hoe de permacultuurprincipes op De Weegbree worden toegepast.
Zaterdag 13 februari 2016 10 – 16 u. Mier
Steven zal het hebben over permacultuur / voedselbossen
+ ! Tuin ! aangepast schoeisel voorzien.
Zaterdag 27 februari 2016 10 – 14u. Herman Dierickx ‘natuur in de permacultuurtuin’, met inzichten in het samengaan van beide elementen. Dat impliceert een combinatie en verweving van die natuur met de moestuin, met een versterking van het plaatselijk ecologisch systeem.
Zondag 28 februari 2016 14 – 17u. Villa VanZelf
Na een korte voorstelling van Villa VanZelf onderzoeken we tijdens deze gespreksnamiddag samen het terrein: hoe kan je permacultuur meer integreren in je leven, wat is eenvoud en wat spreekt elk van ons in dat alles persoonlijk het meest aan?
Zondag 6 maart 2016 9.30 – 17 u. Taco Blom
Taco wil u graag over zijn project vertellen, en uitleggen waarom hij deze vorm van permacultuur gekozen heeft. Hij zal u leren kijken naar plantengemeenschappen, hoe je ermee omgaat en wat de zin en onzin ervan is.
+ ! Tuin ! aangepast schoeisel voorzien.
Zondag 20 maart 2016 14- 17 u. De Woudezel
Diderik stelt via foto’s zijn project voor. Hij heeft het over de opstart en evolutie van zijn voedselbos. De overgang van grasland naar een voedsel(rand)bos. Verder focust hij op allerlei soorten planten die je in een voedselbos kan integreren. Diderik zal heel wat gekende en minder gekende planten mee hebben.
! Tuin ! aangepast schoeisel voorzien.