4 daagse cursus Sociale Permacultuur

Wanneer

10/06/2016    
Hele dag

Waar

Bolwerck
Zaadmarkt 112, Zutphen

Evenement type

Kaart wordt geladen...

 

Op vrijdag 10 juni start in Zutphen een nieuwe cursus sociale permacultuur van Permacultuur Centrum Nederland. Deze cursus van twee keer twee dagen is een brede introductie op de sociale permacultuur.

Sociale permacultuur is een nieuwe richting binnen de permacultuur en richt zich expliciet op het versterken van de samenwerking rondom duurzaamheidsinitiatieven. Denk daarbij aan projecten zoals ecodorpen, woongroepen, transitie-initiatieven, stadslandbouwprojecten, buurttuinen, sociale ondernemingen, duurzaamheidscoöperaties en dergelijke. Steeds duidelijker wordt dat traditionele, hiërarchische organisatievormen niet passend zijn voor deze initiatieven.  Meestal is het minder duidelijk wat wel past.

Uitgangspunt van de cursus is de filosofie van permacultuur. Dat betekent dat we ons richten op het ontwerpen van organisaties met de natuur als inspiratie. We onderzoeken welke natuurlijke principes gelden voor de samenwerking tussen mensen. En we vragen ons af hoe we organisaties en samenlevingsvormen kunnen ontwerpen die recht doen aan onze sociale natuur.

De cursus is een combinatie van kennis, inzicht en direct ervaren. Na de cursus ben je in staat om een sociaal ontwerp voor je eigen organisatie te maken. Maar ook zul je hebben ervaren wat de kracht van echte samenwerking & communicatie is.

Docent van de opleiding is Adriaan Bertens. Hij is ervaren facilitator (Unilever, KPN) en community builder (Ekodorf Tempelhof). Hij volgde in 2014 de permacultuur opleiding bij Kaharine Hone. Zijn motto: “Waar het radicale midden wordt gecultiveerd, komt sociale beweging op gang.”

Co-facilitator is René Röell, permaculturist, bioloog en millieu-deskundige. Hij is coördinator en mede-oprichter van Permacultuur Centrum Nederland. Zijn motto: “Laten we niet personen(bankiers, politici) de schuld geven maar kijken hoe we onze sociale systemen beter kunnen ontwerpen”.

Meer informatie over de cursus is hier te vinden. Contact en opgave verloopt via het contactformulier van de website of 06 488 252 99.

René Röell

Permacultuur Centrum Nederland