Een CSA Zoals Er Nog Geen Andere Zijn!

Een CSA Zoals Er Nog Geen Andere Zijn!
Een CSA Zoals Er Nog Geen Andere Zijn!

Een tijdje geleden verscheen onderstaande tekst in mijn mailbox, met de vriendelijke vraag om deze zo breed mogelijk te verspreiden.

Ik vind het initiatief heel goed en ik hoop dat er snel nog andere mensen gaan volgen! Want een CSA zoals ze nu bestaat, levert altijd groenten. Maar mensen eten natuurlijk meer dan bloemkool en wortelen :-).

Nog niet alle oogstdelen zijn verkocht, geïnteresseerden mogen zich zeker nog melden!

Het gaat wel maar over een lokaal project, maar het kan misschien anderen op ideeën brengen …

Lieve medemens,

Trots treed ik naar buiten met mijn kleinschalig akkerbouwbedrijf: ‘t Lindeveld. Vooralsnog boerderijloos maar vandaag wel al volgende gewassen ten velde:

0.8 ha spelt – Lubbeek
0.6 ha rogge – Rotselaar
0.5 ha oude tarwe – Haasrode
0.4 ha aardappelen – Heverlee
0.3 ha triticale met erwten (voor de kippen volgend seizoen) – Lubbeek

CSA staat voor community supported agriculture een uit de States overgewaaid concept waarbij burgers uit hun traditionele consumentenrol treden en zich angageren om een boer actief te ondersteunen en worden zo ‘consumactoren’. Dit doen ze op verschillende manieren:

  •  In de eerste plaats door hun keuze voor producten uit de ‘kleinschalige boerenlandbouw’: Lokale afzet, ecologisch, eerlijke prijzen.
  • door niet zozeer enkel voor het product te betalen, maar door in te schrijven voor een deel van de oogst. Via een ‘oogstaandeel’ een engagement aangaan. De prijs voor dit oogstaandeel dekt de kosten die de boer heeft en bezorgen hem een eerlijk loon.
  • door te delen in het landbouwrisico dat de boer anders alleen torst.
  • af en toe een hand te helpen op piekmomenten (wie kan en wil).

De boer van zijn kant engageert zich om:

  • In alle openheid gezonde producten te telen voor zijn leden.
  • De leden via mail op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de boerderij, de teelten, leden betrekken bij hun voedselvoorziening in overleg kijken waar de noden liggen en samen de koers van het bedrijf bepalen.
  • Als een goede huisvader zorg te dragen voor het land dat hij gebruikt opdat een vruchtbare bodem, tenslotte de grond van de zaak, ook voor de komende generatie beschikbaar blijft.

Meer info over CSA: http://www.csa-netwerk.be/geschiedenis

WIE?

Twee jaar geleden begon ik aan een opleiding Biologische Landbouw bij Landwijzer. Het idee was toen om een combinatie te maken tussen landbouw en sociale economie. Doorheen de opleiding kwam ik tot inzicht dat één wedde halen uit een landbouwbedrijf al een kunst op zich is, laat staan nog mensen tewerkstellen.

Het aspect sociale tewerkstelling kwam wat op de achtergrond en de liefde voor wat ze in het frans zo mooi omschrijven als ‘L’agriculture Paysane’ werd des te groter. Ik wist het zeker: ik ga boeren! Vandaag zet ik, stap voor stap en met vallen en opstaan, mijn eerste stappen als boer.

Op termijn wil ik dat ‘sociale luik’ een plaats kunnen geven op het bedrijf maar eerst zorgen dat dat bedrijf vorm krijgt…

WAT?

Kleinschalige akkerbouw en vleesproductie (binnenkort Mechels Hoen), lokale afzet, korte keten in CSA-filosofie.

OOGSTDELEN waarvoor kan ingeschreven worden voor seizoen 2015:
200 oogstdelen van +-5 kg SPELTMEEL € 15 ( tussen 4 en 6 kg meel)
200 oogstdelen van +-5 kg OUDE TARWE MEEL € 12.5 ( tussen 4 en 6 kg meel)
400 oogstdelen van +-5 kg ROGGEMEEL € 10 ( tussen 4 en 6 kg meel)
480 oogstdelen van +-12 kg BEWAARAARDAPPELEN € 12 ( tussen 9.6 en 14.4 kg aardappelen)

WAAR?

Op dit moment woon ik in Bierbeek op het hof van boer Jan. Mijn percelen liggen in: Rotselaar, Lubbeek, Haasrode, Kortenaken en Heverlee. Ik zoek en onderhandel op dit moment over grond in de driehoek Leuven – Tienen – Hoegaarden; mijn heimat. TIPS over GROND OF BOERDERIJEN in deze regio zijn welkom.

Afhaalpunten waar je mijn producten kan afhalen na bestelling/inschrijving:

HOELEDEN: De Koningsbemde (pottelbergstraat 8)
KESSEL-LO: ‘t Legummenhofke (Opvoedingstraat 19)
HEVERLEE: Het Open Veld & Enterra (abijstraat, achter de kersebomen)
BIERBEEK: De Witte Beek ( achter de huizen van Hoogstraat 38 – 46 waar ik nu ook woon)
HOEGAARDEN: GEMOUT – gemeenthuis Outgaarden (bostsestraat 2)
TIENEN: Yggdrasil (Vissenakenstraat 381, Tienen)
HERENT: De Wakkere Akker (Blakstraat 53)

HOE werkt dit allemaal?

PROGNOSE & RISICODELING
In het begin van het jaar maak ik een prognose voor een ‘te verwachten opbrengst’ van de verschillende teelten. Ik ken mijn gronden nog niet zo goed dus ben ik voor dit eerste seizoen zeer voorzichtig geweest. Op termijn zal ik steeds beter kunnen inschatten wat de te verwachten opbrengst is in een normaal jaar.

Op basis van deze prognose deel ik mijn opbrengsten in ‘oogstdelen’ op zoals ze hierboven zijn opgelijst. Ik hanteer een ‘risicodelingsmarge’ van 20% in twee richtingen. Een voorbeeld voor een oogstaandeel van 5 kg roggemeel. Het aandeel kost altijd evenveel. Voor dit seizoen is dat 10 € of 2 euro per kg. Als de oogst is zoals ik verwacht had krijgt iedereen de beloofde 5 kg. Is het een slecht jaar dan krijgt iedereen slechts 4 kg voor z’n gekocht aandeel.

Stel nu dat ik helemaal geen opbrengst heb van een perceel dan is het aan mij om die 4 kg te compenseren met andere gelijkaardige producten bv tarwemeel die het dit jaar wel goed deed. In het ergste geval moet ik zelf meel gaan kopen om de beloofde 4 kg te leveren.

Aan de andere kant, in een héél goed seizoen kan het zijn dat ik meer heb dan 6 kg per aandeel. De extra kilo’s graan die ik dan heb kan ik verdelen onder helpende handen op de boerderij, verkopen via andere kanalen… Dit principe geld voor alle teelten behalve voor het vlees. (in de toekomst)

BESTELLEN?

Je schrijft in via het formulier in bijlage dat je mij terugbezorgd. Ik bevestig uw deelname per mail en houd u op de hoogte van het verdere verloop van de teelt. Door in te tekenen op oogstdelen treed je toe tot de ‘ledengroep’ van ‘t Lindeveld. Je wordt per mail en later via een website (under construction) op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de boerderij.

AFHALEN?

Ik breng jullie per mail op de hoogte wanneer ik zal leveren op het punt dat jullie gekozen hebben. De dag van de levering ben ik ook aanwezig om te praten over koetjes en kalfjes, het seizoen, het mooi weer etc. Kan je die dag je bestelling niet afhalen, geen nood. Er zal in samenspraak met de boerderijen/leverpunten waar geleverd wordt afgesproken worden wanneer je wel kan afhalen.

Praktisch:

  • Het meel wordt geleverd in één zak per oogstdeel. Wie meerdere aandelen koopt en toch ‘vers’ meel wil geeft dit aan op het bestelformulier. Het is mogelijk om je bestelling in 3 keer te krijgen.
  • Het aardappelaandeel in twee zakken van +- 6 kg. Dit zijn bewaaraardappelen die je makkelijk tot de tweede maand van 2016 kan bewaren als je ze koel, donker en droog zet.

(alle producten zijn ‘bio in omschakeling’ dit wil zeggen dat ik biologisch tewerk ga, een label heb aangevraagd, maar in een overgangsperiode van twee jaar zit.)

Wie doet mee?

Eating is an agricultural act!

Groetjes,
Michel

Meer informatie kan je aanvragen via volgend mailadres:

 

Foto: http://www.csa-netwerk.be/

 

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.