Ik ben zelf geen voorstander van het toedienen van schimmels en bacteriën aan de bodem in je moestuin. Volgens mij is het beter om de bodem te verbeteren met organisch materiaal, de schimmels en bacteriën volgen daarna wel vanzelf.
Maar werkt dit ook op grote schaal? Is het mogelijk om op die manier ook een bodem terug vruchtbaar te maken in een bijna woestijngebied?
Het antwoord hierop kan ik niet geven, maar ik vermoed dat het toch niet evident is. In ons klimaat valt er hele jaar door regen en blijven schimmels en bacteriën gewoon doorwerken in de zomer.
In zuiderse gebieden waar er maanden geen regen valt, waar de vruchtbare grond volledig is weggespoeld en waar er niets van leven meer overblijft in de bodem is het een volledig ander verhaal.
De bodemdokter
Dat bewijst ook de ‘bodemdokter’ Pius Floris in Spanje. In een gebied dat ooit een graanschuur was, maar waar nu niets kan gekweekt worden zonder intensieve beregening, oogst hij uitstekende volumes zonder 1 druppel water toe te geven!
Uiteraard geen verrassing, maar bij een experiment bleek duidelijk dat planten het beste groeien wanneer ze schimmels en bacteriën in de bodem hebben zitten:
Al na een paar maanden zagen Floris en zijn collega’s een duidelijk verschil. De gewassen op de zone met kunstmest, groeiden het slechtst. De gewassen in zone A met de schimmels en bacteriën groeiden het best.
Watercrisis
Je leest het heel vaak in de kranten, er treden steeds vaker watercrisissen op. De landbouw verbruikt grote hoeveelheden water, denk maar aan de amandelteelt in Californië of de teelt van koffie!
Meestal vindt deze landbouw plaats in droge gebieden, waar er na verloop van tijd watertekorten opbreken, zeker als er langdurige droge periodes zijn.
De gebieden breiden zich uit, wat het belang van oplossing doet toenemen. Zeker naar de toekomst toe, met de klimaatverandering in je achterhoofd, wordt het anders onmogelijk om voldoende voedsel te blijven produceren:
Het mogelijk maken van landbouw in dit soort ‘marginale’ gebieden wordt steeds belangrijker. De wereldbevolking groeit, terwijl de bodemkwaliteit wereldwijd afneemt en er door de klimaatverandering vaker extreme droogtes optreden. De recente watercrisis in de Amerikaanse staat California is een toonaangevend voorbeeld.
We zijn de bodem veel te lang uit het oog verloren. Het wordt hoog tijd dat we dat goedmaken.
Lees het volledige artikel: Deze bodemdokter wekt woestijngrond tot leven.
Foto: “Duerre” by Stefan Kühn
Laatste berichten van Frank Anrijs (toon alles)
- Introductie tot Permacultuur-Ontwerpen - 29 juli 2017
- De 3 Ethische Principes van Permacultuur - 29 juli 2017
- Gratis Introductie-Cursus over Permacultuur - 29 juli 2017