De eetbare tuin – recensie

Niet helemaal volgens de klassieke regels van de permacultuur maar daarom niet minder interessant is het boek De Eetbare Tuin van Alys Fowler. Zij is bekend van het BBC-televisieprogramma The Edible Garden waarvan een groot aantal afleveringen ook op youtube te zien is. Ook erg inspirerend om eens te bekijken. Zeker voor mensen zoals ik die werken met een relatief kleine permacultuurtuin in de stad.

Polyculturen en natuurlijke ecosystemen

Het boek geeft op een toegankelijke manier ideeën voor hoe je een tuin omtovert tot een tuin waaruit je niet alleen kunt eten maar die ook nog het aanzien meer dan waard is. Ze begint haar boek met een deel basiskennis waar ze sterk neigt naar principes die ook binnen de permacultuur gangbaar zijn. Ze werkt met polyculturen waarbij verschillende planten elkaar versterken en ondersteunen en met de natuur mee. Ze laat zien hoe je natuurlijke ecosystemen nabootst, hoe je goede mest maakt en hoe je de grond kunt verrijken. Ze doet dat op een enthousiasmerende manier waarbij zeker ook de vele foto’s een bijdrage leveren.

Groente, fruit en bloemen

In het tweede deel van haar boek gaat ze in op wat te kweken en passeren een grote variëteit aan groenten, fruitsoorten en bloemen. Ze geeft tips over wat, waar, wanneer te planten en hoe je je tuin kunt inrichten. Wat ik persoonlijk leuk vind is dat ze aandacht heeft voor kleurstelling, groot versus klein en handigheidjes die voortkomen uit haar persoonlijke ervaringen. Zoals gezegd het gaat haar niet alleen om de productie van de tuin maar ook om het creëren van een aantrekkelijke tuin om naar te kijken en in te toeven. Ze vervalt daarbij niet in strakke kaders of vaste voorschriften.

Recepten en bewaartechnieken

In het derde en laatste deel geeft ze een aantal van haar beproefde recepten voor het verwerken van de oogst. Ze vertelt over inmaken, bewaren, het drogen van kruiden en het oogsten en bewaren van zaden. Het is geen overzichtelijk opzoekboek. Het is vooral een boek dat je door de persoonlijke toon, het enthousiasme en het mooie beeldmateriaal inspireert tot doen en uitproberen. Het laat zien wat je met een kleine tuin kunt bereiken.

Alys Fowler op youtube

The following two tabs change content below.

Petra Brocke

wetenschapper - webredacteur - huis-tuin-en-keuken-filosoof - fotograaf - eigenwijs - zondagskind - permacultuur - plantaardig

Laatste berichten van Petra Brocke (toon alles)