De Eetbare Stad

De Eetbare Stad
De Eetbare Stad

Het onderwerp ‘Eetbare steden’ is momenteel heel ‘hot’. Er is een echte revolutie bezig in sommige steden waar door plaatselijke inwoners braakliggende terreinen, gemeenschapsgronden, daken en plantbakken van de stad worden opgevuld met groenten en fruit.

Het idee hierachter is dat voedsel, en vooral goede kwaliteit van voedsel, essentieel is voor iedereen. En momenteel is goed voedsel al niet meer vanzelfsprekend voor vele mensen in de stad. Ook geeft het mensen een groter gevoel van eigenwaarde wanneer ze zelf voor hun eten en het eten van buurtgenoten instaan.

Het andere belangrijke doel van stadstuinen is het herstellen van de sociale samenhang tussen mensen. Hierdoor kennen mensen hun buren terug, verlaagt het misdaad cijfer en verdwijnt de verzuring uit de maatschappij.

Edible City: Grow the Revolution

Een uitgebreide video over de ‘Eetbare stad’ en alles wat er bijkomt, vindt u hieronder:

http://youtu.be/rIVqGtgDHBo

 

Edible City: Todmorden

De video gaat over Amerika en Latijns-Amerika, maar ook veel dichter bij zijn er verbazingwekkende initiatieven met ongelooflijke resultaten. Het schoolvoorbeeld hiervan is Todmorden, een Engelse stad, waar enkele vrouwen het voortouw hebben genomen en de volledige stad hebben omgevormd.

Hieronder vindt een zeer inspirerende toespraak van één van de drijvende krachten achter deze revolutie in Todmorden:

De website met een schat aan informatie vindt u hier: Incredible Edible Tomorden

Ook België wordt wakker

Niet enkel in het buitenland schieten de initiatieven als kool uit de grond, ook in België beweegt er veel. Vooral vanuit transitie is men ook bezig met hier en daar projecten op te zetten, maar ook andere organisaties zoals VELT en voedselteams starten initiatieven op.

De toekomst is niet donker (zoals je overal leest tegenwoordig), zelf kunnen u en ik een stap zetten naar een beloftevolle, optimistische toekomst voor onze kinderen!

 

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

3 gedachten over “De Eetbare Stad”

  1. Wat een inspirerende video. In zo’n dorp wil ik wonen. Zo’n dorp moeten we natuurlijk zelf mee vorm geven, onze warmte en ideeën verlenen, koesteren, … Daar wil ik me mee voor inzetten !!! Van avontuur brengen in je leven gesproken 🙂 Dit beloofd een fantastisch traject te worden !!!

    Beantwoorden
  2. Oei, de eerste video is blijkbaar op ‘private’ gezet? Los daarvan heerlijke spreker die Pam, met een geweldige visie die we ook in België aan wal zouden moeten kunnen krijgen. Leuk artikel Frank!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.