Boete voor illegaal gebruik afbeelding en documentaire Journey to Utopia

Beste lezer,

Heb jij ooit op de website Permacultuurnetwerk een berichtje geplaatst of je project ingevuld of ben je dat van plan en gebruikte je een afbeelding van iemand anders?
Lees dan mijn waarschuwing hieronder en lees anders door naar het deel hieronder over de documentarire.

Onlangs kreeg de ideële website Transition Town.nl, waar ik beheerder van ben, een flinke boete: ruim €2.100 voor slechts drie foto’s, een uit 2012, een uit 2013 en een uit 2020.
We hebben betaald, omdat we de boete, door omstandigheden, pas op het laatste nippertje onder ogen kregen en direct betalen ons op dat moment het verstandigste leek.

Maar, we hebben er wel van geleerd en ik geef je graag onze lessen mee.

Wees heel voorzichtig met artistieke foto’s, check de bron en kijk of dat een persbureau is of fotograaf of wie dan ook. Controleer of je het plaatje echt gratis mag gebruiken en voeg je anders naar de voorwaarden. Vaak moet je dan de naam noemen en een link naar de maker.
Gebruik Goog lens om de bron van een plaatje te achterhalen.
Controleer ook graag je eerdere berichten, indien je die schreef.

Ik hoop dat we boetes op de website Permacultuur Netwerk kunnen voorkomen. Op Transition Towns.nl geldt nu de regel dat wie een plaatje plaatst, de rechten moet hebben of er zeker van moet zijn dat de afbeelding rechtenvrij is. Je vindt rechtenvrije afbeeldingen bijv. op pixabay.compexels.comunsplash.comstocksnap.iofreeimages.com. Zelfgemaakt is natuurlijk het beste.
Heb je zelf een website? Bekijk hier de tips om de bron van een afbeelding te achterhalen en meer.


Toevallig bekeek ik vandaag de 2doc-documentaire Journey to Utopia, uit april 2021, te bekijken met NPO plus account. Met nagesprek een jaar later.
De Groene schreef erover in april 2021;
De Correspondent in augustus 2021: “Kijken: Idealistisch leven blijkt oncomfortabel en beklemmend (maar levert een schitterende docu op)”.
Er is een mooie website met vertaling in het Engels: https://permatopia.dk/english/  en je kunt er komen meewerken: https://permatopia.dk/volunteering-in-karise-permatopia/
Het ligt in Karise, 1 uur rijden van Kopenhagen. (maps)

Ter inspiratie dus! Heb je ook inspiratie te delen? Stuur een bericht!

The following two tabs change content below.

Karla Mulder