In het ‘economie is ecologie’-deel van onze permacultuur-opleidingen geef ik al jaren aan dat de “nodeloze complexiteit” van ons geldsysteem het probleem zelf is, en ik dus geen heil zie in discussies over details hiervan. Zure reacties op de fantastische tekenfilm “Money as debt” zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Je zegt gewoon: “Nee, dat klopt niet, het is ingewikkelder dan dat, want…”, en voordat je het weet is bijna iedereen afgehaakt!
Door de Bank genomen is een zeer leesbare beschrijving van ons geldstelsel door theatermaker George van Houts, dus ook zonder dat je van dat zure deskundologische nepzand in de ogen gestrooid krijgt. De tekst is deels opgebouwd uit sketches uit toneelvoorstellingen. En in het boekje vind je ook nog eens reële een potentiële oplossingsrichting! Ik weet natuurlijk niet of dit dé manier is, of dat die überhaupt bestaat, maar hoopgevend vind ik het wel!
Kern
De manier waarop we ons geldsysteem nu hebben geregeld, barst van de ‘perverse prikkels’ die niet alleen aan duurzaamheid in de weg staan, maar juist destructie stimuleren. Dat moet dus anders en dat kan prima. (Gelukkig wordt dat ook steeds meer ingezien.)
Door de bank genomen schetst een manier om ons geldsysteem weer ten dienste van de samenleving te laten staan, weer waardegedreven te maken. Hierover heb ik een blog geschreven, Schuldhorigheid getiteld, op 6 juli 2017 – https://permacultuuronderwijs.nl/marankes-blog/schuldhorigheid/
Spaargeld
Als je nu spaargeld op de bank hebt staan, dan heb je daar verrassend weinig over te zeggen. Het is niet jouw bezit dat je aan een bank in bewaring hebt gegeven. Nee, het is van de bank. En dáár wordt bepaald wat ermee gebeurt; jíj hebt daar niets over te zeggen. Je hebt enkel een vordering op de bank, ter hoogte van het afgesproken bedrag. Een bedrag dat ze als velen hun geld terug willen, niet blijken te hebben, hetgeen komt door de manier van werken.
Pensioen
Toen ik lang geleden een deeltijds baan had waar iets van een pensioen aan vastzat, baalde ik dat dat pensioenfonds het geld investeerde in dingen waar ik helemaal niet achter kon staan. En ik kon niet eens overstappen naar een ander pensioenfonds dat in zinniger dingen investeerde. Vastgeketend aan het fonds waarmee deze werkgever, een universiteit, een overeenkomst had… Dit soort afspraken, daar moeten we hoognodig van af. In het geldsysteem dat dit boek voorstelt heeft een bank of verzekeraar nog altijd als taak om geld aan te trekken. Hiervoor moet door hen steeds duidelijk uitgelegd worden waar het voor gebruikt gaat worden. Staat dit je aan, dan geef je het in bewaring. Maar het blijft helemaal van jou, en als velen het tegelijkertijd terug willen dan kan dat gewoon.
De oplossingsrichting die in dit boek verder uitgewerkt wordt, lijkt neutraal voor banken, positief voor de staat, en dubbel positief voor jou & de overige ecosystemen op aarde, een win-win-win-situatie dus!
- http://www.georgevanhouts.nl
- http://de-verleiders.nl/nieuws/boek_george.php
- http://www.singeluitgeverijen.nl/uitgeverij-q/boek/door-de-bank-genomen/
De blog op PermacultuurNetwerk.eu wordt afwisselend verzorgd door diverse auteurs. Deze blogpost is verschenen namens Maranke Spoor. Op de website van PermacultuurNetwerk vind je onder deze blog een biografie van Maranke Spoor.
Laatste berichten van Maranke Spoor (toon alles)
- Flip the food pyramid! - 7 december 2017
- Filmpje door Permades! - 23 november 2017
- Hoe ziet een duurzame wereld eruit? - 9 november 2017