Biomimicry, een van de paden naar een duurzame toekomst?

 

Biomimicry, een van de paden naar een duurzame toekomst?
Biomimicry, een van de paden naar een duurzame toekomst?

Biomimicry is het bestuderen van de natuur om hieruit elementen te halen die ons helpen. Zo is velcro afgekeken van de weerhaakjes die aan sommige zaden zitten. Met deze weerhaakjes maakten ze zich vast aan de vacht van dieren en werden zo verspreid.

In Afrika heeft men de bouw van een termietenheuvel helemaal uitgeplozen om ze een gebouw te kunnen neerzetten dat zijn temperatuur kan regelen zonder het gebruik van airconditioning. Zo zijn er nog vele duizenden voorbeelden te vinden waarbij biomimicry ons belangrijke zaken kan leren in onze zoektocht naar een duurzame samenleving.

Eén van de voortrekkers van deze onderzoekrichting kunt u horen op onderstaande video waarin zij talloze voorbeelden geeft van uitvindingen die zijn gebaseerd op de natuur. Ook het belang van deze uitvindingen benadrukt zij.

Er is ondertussen ook een website opgericht, AskNature.org, waar biologen hun fascinatie voor een insecteneigenschap of element in de natuur uitvoerig mogen beschrijven. Tegelijkertijd kunnen ook uitvinders, architecten, … deze informatie bekijken waardoor er een samenwerking kan ontstaan om nieuwe innovatieve en duurzame manieren te ontdekken die onze planeet op weg zetten naar een duurzame toekomst.

 

 

The following two tabs change content below.
Ik ben volop bezig met het uitwerken van het permacultuurproject ‘Yggdrasil‘. Natuurlijk Tuinieren in uw eigen tuin staat hier centraal. Door middel van online cursussen, workshops, rondleidingen, … promoot ik moestuinieren in samenwerking met de natuur.

1 gedachte over “Biomimicry, een van de paden naar een duurzame toekomst?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.