Aquaponics en aquaponics

Een hype is het niet (of nog niet). Maar toch zie je het her en der in permacultuurmiddens verschijnen: aquaponics zou het summum zijn van efficiënte voedselproductie. Een tijdje geleden besteedde ik er een post aan op mijn blog “eeuwige moes“, wat resulteerde in een storm van reacties op facebook. Vervolgens heb ik er nog een tweede post aan gewijd. Hieronder een samenvatting van beide.

Wikipedia beschrijft aquaponics als volgt:

Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren zoals slakken, vissen en schaaldieren op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Een combinatie van vissen kweken en planten op hydrocultuur (substraat) dus. De uitwerpselen van de vissen gaan naar de planten die de nutriënten eruit opnemen waarna het gezuiverde water terug naar de vistank kan.

Eenvoudig zelf te maken, zeggen de voorstanders. Als je ‘s wilt zien hoe dat eruit ziet, zo’n zelfgefabriceerd aquaponics systeem, dan kan je ‘s dit filmpje bekijken:

Dergelijk systeem heeft het voordeel van eenvoudig te zijn, (relatief) makkelijk te maken voor handige harry’s/henriettes en je hebt niet veel plek nodig. Het lijkt op een kringloopsysteem (hoewel: het hangt er van af wat die vissen eten). Maar ik heb wel bedenkingen bij die gesloten tank/serresystemen:

  • De bodem wordt vervangen door een bak met steentjes of een ander substraat. Wellicht krijg je wel enig microbieel leven erin, maar ik betwijfel ten zeerste of je hier ook een echte gezonde bodem (en dus sterke, gezonde groenten) mee kunt evenaren.
  • In het filmpje wordt gelukkig gesproken over kleinschalige hobbysystemen, maar stel je voor dat ze dat grootser zouden opvatten, hoe zit het dan met lichtvoorziening en elektriciteitverbruik?
  • En dan nog die vissen in zo’n tank of zo’n aquarium… tja, dergelijk vissenleven zou ik echt niet willen hebben.

Zijn permacultuur en aquaponics volgens mij dan niet combineerbaar? Dat zal je mij ook niet (meer) horen zeggen. Een systeem die niet oninteressant is, zie je in volgende filmpje:

De vissen krijgen geen visvoer maar leven van algen en larven van muggen. Ze groeien goed en het bemeste water wordt gebruikt om badkuipen met grind, kleikorrels en planten te bevloeien. Er is een klein beetje energieverbruik door een klein pompje dat het water uit de vijver in de badkuip pompt. Het ‘gebruikte’ water dat door de groenten en badkuipen is gegaan, vloeit door de zwaartekracht terug naar de vijver.

Er is geen visvoer nodig en het systeem verbruikt slechts heel weinig externe energie (misschien kan je dat pompje nog laten werken op zonne-energie). De opbrengst is blijkbaar behoorlijk, ondanks de kleine oppervlakte. Het systeem is gesloten en je krijgt een continue verrijking van de bodemopbouw in de vijver. Dat kan je gebruiken als bemesting voor de tuin. Niet mis. (Maar de planten uit die kuipen spreken mij nog steeds niet erg aan, geef mij maar vollegrondsgroenten 😉 ).

Conclusie… er is blijkbaar aquaponics en Aquaponics. Te breed gedefinieerd misschien, een vlag die teveel ladingen dekt. En daardoor verwarring creëert…

The following two tabs change content below.
houdt van permacultuur, schrijven en natuurlijke tuinen. Ze combineert dit alles onder haar project “Eeuwige Moes”. Meer info over haar initiatieven vind je op http://eeuwigemoes.be.

Laatste berichten van Esmeralda Borgo (toon alles)